leniwy strudel pita z dżemem i jabłkami

świetna alternatywa dla tych, którzy nie znają wałka do ciasta! Strudel pita-szybki i smaczny!
Marina PetrovnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 78 % 31 g
191 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jabłka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść na patelni i przykryj cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż, aż cukier się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj dżem do jabłek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj chleb pita żółtkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż nadzienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rzuć bułkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj olejem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

kiedyś spróbowałem strudla w kawiarni i zakochałem się w tym daniu.Ale ponieważ sam nie jestem tak profesjonalny w tej całej technice gotowania i zwijania, postanowiłem trochę przekształcić to danie i tak się stało.

jabłka obieramy, drobno kroimy i smażymy z cukrem na patelni na złoty rumieniec.Następnie dodajemy dosłownie kilka łyżek dżemu, wziąłem jarzębinę. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.

 chleb pita posmaruj ubitym żółtkiem.Następnie rozłóż całe nadzienie na całym obwodzie. Delikatnie zwiń w rolkę i posmaruj stopionym masłem na wierzchu.

a wszystko to w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy