Ciasto Truskawkowe
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
najpierw przygotuj ciasto: wymieszaj 400 gramów kwaśnej śmietany z 0,5 szklanki cukru.
następnie dodaj jajka, 2 szklanki mąki, sodę wygaszoną octem i stopione masło.
następnym krokiem będzie podzielenie ciasta na 3 części: w jednej części ciasta dodamy kakao, w drugiej rodzynki, a w trzeciej mak namoczony wcześniej w ciepłej wodzie.
i zaczynamy piec najpierw jedno ciasto, potem drugie i wreszcie trzecie.
podczas pieczenia ciast robimy śmietanę: ubijamy śmietanę 400 gramów tłuszczu 25% z 1 szklanką cukru.
gdy ciasta ostygną, smarujemy każde ciasto śmietaną i dekorujemy truskawkami na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g