skład / składniki
gotowanie krok po kroku
niedawno znalazłem ten przepis w Internecie i postanowiłem go ugotować. Teraz spieszę się, aby podzielić się nim z tobą, ponieważ jest bosko pyszny!
roztop masło i wymieszaj z jajkiem i cukrem.
przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i szczyptę soli i wymieszaj. Teraz stopniowo dodawaj mąkę do mieszanki jajecznej i szybko zagniataj ciasto. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i nie przykleja się do rąk, przypomina ciasto kruche. Nie trzeba dodawać do niego dużo mąki, nie trzeba też długo ugniatać.
teraz rozwałkuj nasze ciasto na prostokąt o grubości około 5-7 mm i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni tylko przez 10-12 minut.
w międzyczasie przygotuj nadzienie.
wymieszaj płatki kokosowe z jajkami, dodaj cukier i wanilinę. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta i sucha, dodaj trochę mleka - po jednej łyżce (masa nie powinna być płynna).
obierz banany i pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika i, aż ostygnie, układamy na nim krążki bananowe, lekko wciskając je w ciasto.
bierzemy naszą masę kokosową i rozprowadzamy ją na bananach, starając się całkowicie zamknąć całe ciasto.
wysyłamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
gotowe ciasto będzie musiało zostać schłodzone i pokrojone w ciasta o dowolnym kształcie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g