serca z kurczaka z ziemniakami i kwaśną śmietaną w garnku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
oczyść serca, pokrój na pół, umyj i usmaż na oleju roślinnym.
gdy sok stanie się przezroczysty, serca należy wyjąć z pieca.
pokrój cebulę w drobną kostkę. Zetrzyj marchewki.
podsmaż cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju roślinnym.
pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę.
połóż ziemniaki na dnie doniczek.
ułóż serca z kurczaka na wierzchu i zalej je wydzielonym sokiem.
następnie ułóż warstwę cebuli z marchewką.
dodaj 2 łyżki śmietany.
wlej 4 łyżki bulionu z kurczaka do każdego garnka. Sól, pieprz.
umieść garnki przykryte pokrywkami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na godzinę.
podczas serwowania posyp zawartość garnka ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g