ziemniaki w polewie pomarańczowej noworoczny dodatek
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz ziemniaki i pokrój wzdłuż na pół.
nasmaruj formę olejem roślinnym.
pokrój ziemniaki na cienkie plasterki, nie przecinając do końca. Połóż płaską stroną do dołu do formy.
obficie posmaruj każdy ziemniak masłem.
piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do stu osiemdziesięciu stopni.
wyjmij formę, Posol ziemniaki, pieprz, posyp przyprawą i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Okresowo podlewaj ziemniaki płynem powstałym po smażeniu.
aby uzyskać lukier, wymieszaj świeży sok z jednej pomarańczy z cukrem i skórką.
wlać do małego rondla i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Syrop powinien lekko zgęstnieć.
polej ziemniaki polewą pomarańczową, posyp papryką i piecz przez kolejne 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g