przewiewne bułeczki jabłkowe

miłośnicy jabłek z pewnością docenią te cudowne wypieki! Pyszne ciasto i najdelikatniejsze soczyste nadzienie. Bardzo smaczne ciasto i delikatne nadzienie jabłkowe.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 57 % 31 g
299 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

margarynę zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z mąką, dodać śmietanę i proszek do pieczenia, szczyptę soli, 3-4 łyżki.l. cukier. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1,5-2 godziny.
weź jabłka, które nie są duże,pokrój je na pół,uwolnij je od nasion i obierz ze skóry.
podziel ciasto na małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
rozwałkuj każdą piłkę do ciasta, połóż połowę jabłka na środku, przekrojem do góry.Zawiń do środka i ściśnij.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej bułki w niewielkiej odległości od siebie szwem w dół.
nakłuć wierzch bułek widelcem, posmarować białkiem, posypać cukrem.
piec w 180 gr. 30 min. do lekkiego zrumienienia.
smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy