przewiewne bułeczki jabłkowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
margarynę zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z mąką, dodać śmietanę i proszek do pieczenia, szczyptę soli, 3-4 łyżki.l. cukier. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1,5-2 godziny.
weź jabłka, które nie są duże,pokrój je na pół,uwolnij je od nasion i obierz ze skóry.
podziel ciasto na małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
rozwałkuj każdą piłkę do ciasta, połóż połowę jabłka na środku, przekrojem do góry.Zawiń do środka i ściśnij.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej bułki w niewielkiej odległości od siebie szwem w dół.
nakłuć wierzch bułek widelcem, posmarować białkiem, posypać cukrem.
piec w 180 gr. 30 min. do lekkiego zrumienienia.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g