truskawki w czekoladzie z jogurtem

takie czekoladowe piękno można również przygotować w domu! Smacznie. Niesamowite czterowarstwowe ciasto: kruche i biszkoptowe oraz dwie delikatne warstwy: truskawkowe i czekoladowe. Okazuje się, po pierwsze, ciekawe, a po drugie, smaczne. Taniec jest umiarkowanie słodki. Przeplatane czekoladą z jogurtem są pyszne! Pomimo długiego opisu taniec odbywa się bardzo szybko i nie jest męczący. Czas od rozpoczęcia gotowania do rozpoczęcia picia herbaty spędził mniej niż 2 godziny.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 59 % 29 g
290 kcal
IG: 7 / 13 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.
  28. Krok 28:

    Krok 28.
  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
  32. Krok 32:

    Krok 32.
  33. Krok 33:

    Krok 33.

dla testu
włóż ciasteczka do torby, zabezpiecz krawędzie torby i zwiń je wałkiem do ciasta, aby uzyskać grubą kruszonkę.
& nbsp; wszystkie pozostałe składniki przełożyć do miski, ubić mikserem.
 wlać pokruszone ciasteczka tutaj, zagnieść ciasto.
włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz na dnie.
dla testu 2:
 przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać.
 włóż wszystkie pozostałe składniki, ubij mikserem.
 wlać ciasto na piaskową podstawę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. 
ochłodzić. Można go schłodzić w formie bez wyjmowania ciasta, ale można go wyjąć i schłodzić na ruszcie. Następnie Przywróć ciasto do formy.
do nadzienia
drobno posiekaj czekoladę.
umyte i wysuszone truskawki pokroić na małe kawałki, przykryć cukrem i wymieszać.
żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą (5 łyżek) i odstawić na 15 minut do pęcznienia.
w tym czasie ubij śmietanę na stabilne szczyty.
włóż miskę żelatyny do rondla z gorącą wodą i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotuj).
do miski z żelatyną dodaj 2 łyżki bitej śmietany, wymieszaj i szybko włóż całą masę do reszty śmietany. Wymieszać.
wlej truskawki i czekoladę do śmietany, wymieszaj.
ułóż powstałą masę na wierzchu ciasta, spłaszcz. Umieść formę z lodówką na 30-60 minut.
do nadzienia
żelatynę zalać zimną przegotowaną wodą (2,5 łyżki stołowej) i odstawić na 15 minut na pęcznienie.
rozpuść czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
wymieszaj jogurt z cukrem pudrem.
włóż miskę żelatyny do rondla z gorącą wodą i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotuj).
do miski z żelatyną dodaj 2 łyżki jogurtu, wymieszaj i szybko włóż całą masę do reszty jogurtu. Wymieszać.
 wlać rozpuszczoną czekoladę, mieszać do uzyskania gładkości.
 powstały krem ostrożnie wlej na kremową warstwę truskawkową, wygładź i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
następnie ostrożnie przesuń nóż wzdłuż boków formy, przenieś ciasto na półmisek.
do dekoracji rozpuść białą czekoladę z olejem roślinnym i łyżką wlej ją na powierzchnię ciasta.
pokrój placek na kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy