skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do ciasta: ubij jajka solą i cukrem, wlej kefir, dodaj sodę i wymieszaj. Wprowadź mąkę i dokładnie zagnieść ciasto. Konsystencja powinna być grubsza niż na naleśnikach, takich jak biszkopt.
do nadzienia: grzyby umyć, obrać i pokroić w plasterki, lekko doprawić solą i pieprzem. Smaż grzyby na oleju przez 5-7 minut. Szynkę wieprzową (lub inne mięso, kiełbasę) pokroić w paski. Pomidory i cebula w kółkach. Zetrzyj ser na grubej tarce.
ponieważ okazuje się dużo ciasta, przygotowujemy pizzę na blasze do pieczenia. Pokrywamy go pergaminem do pieczenia, jeśli twój pergamin nie jest wystarczająco Naoliwiony, warto go dokładnie nasmarować olejem roślinnym. Używam mojej ulubionej maty nieprzywierającej zamiast papieru. Wlać ciasto, wyrównać łyżką, środek cieńszy," odpędzić " ciasto jak krawędzie, jakby tworząc bok. Układamy nadzienie: grzyby-szynka-cebula-pomidory. Pomidory lekko posypałam włoską przyprawą do pizzy (możesz użyć swojej ulubionej). Posyp serem na wierzchu. Zasadniczo przed serem można polać pizzę jakimś sosem-na przykład majonezem. Osobiście nie akceptuję go w pizzy, więc nigdy go nie dodaję. I nie psuje smaku.
pieczemy pizzę w rozgrzanej do 200 gr. piekarnik nie dłużej niż 30 minut. Smacznego.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
jak dodać sodę i ocet do ciasta? Sodę należy dodać do suchych składników (mąka, cukier), ocet — do płynnych (woda, mleko, kefir, śmietana), a sodę gaszoną — do gotowego ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g