Chude bułeczki drożdżowe Batbuta na patelni

ascetyczne tortille mogą służyć jako świetna baza do przekąsek! Używanie tych tortilli do nadziewania sałatką lub słodkim dżemem,marmoladą,serem.W zależności od nadzienia batbuty mogą mieć inny cel. Bardzo proste i szybkie przygotowanie.Całkowicie zastępują chleb.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 39 g
188 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

Batbuty to małe tortille, które można jeść zamiast chleba lub gotować z dowolnymi dodatkami.
zagnieść ciasto ze wszystkich składników, aż przestanie przyklejać się do rąk.
podziel ciasto na 2 części i zwiń każdą część w warstwę 4 mm.
Wytnij koła za pomocą szklanki o odpowiednim rozmiarze, około 5 cm.
kładziemy ciastka na powierzchni i pozwalamy im podejść przez 20 minut,przykrywając je folią.
po dopasowaniu zaczynamy piec na suchej patelni na średnim ogniu.
tortille zaczną się nadymać.
gdy jedna strona się zarumieni - odwróć ją na drugą.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy