Udekoruj ziemniaki Księżna

zwykłe ziemniaki do dekoracji można pięknie podawać! Minimalny wysiłek i piękny i smaczny wynik. Taki dodatek z ziemniaków można upiec w postaci pierścienia, stożka, róży. Kształt jest zachowany, a wnętrze miękkie. Wygodnie jest przechowywać w lodówce i piec przed podaniem.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 71 % 15 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

ugotuj obrane ziemniaki, spuść wodę, wysusz ziemniaki.

parmezan, śmietana, jajka, sól, gałka muszkatołowa.ubij orzech, pieprz trzepaczką.

zagniataj ziemniaki, dodaj kremową mieszankę. Ubij do gładkości mikserem. Schłodzić w lodówce przez 40 minut.

kond.napełnij worek puree, wybierz końcówkę gwiazdki, umieść puree na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem.

posmaruj żółtkiem ubitym solą. Pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut(180 g).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy