ciasta jabłkowe w śmietanie białkowej z kruchego ciasta
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej mąkę do miksera, zetrzyj masło na grubej tarce.
mieszaj mąkę z masłem, aż uzyskasz miękisz.
ubij żółtka z cukrem na biało.
dodaj śmietanę.
dodaj sodę gaszoną sokiem z cytryny.
wymieszaj wszystko.
ułóż ubite żółtka w kruche okruchy.
wszystko dobrze wymieszaj.
ułóż ciasto na blasze do pieczenia.
posyp ciasto cynamonem.
ubij białka mikserem na gęstą i bujną masę, dodaj cukier i ponownie ubij.
następnie ubij sokiem z cytryny.
jabłka obrane i pokrojone w kostkę połączyć z ubitymi białkami, wymieszać i ułożyć na cieście.
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 30 minut, aż będzie lekko złoty .
na ciepło pokrój w ciasteczka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g