ciasteczka czekoladowo-orzechowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. W głębokiej misce dodaj mąkę, kakao, cukier puder, mąkę orzechową, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.
2. Dodaj masło pokrojone na kawałki i dwa żółtka. Zastąp elastyczne, miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Uformuj piłkę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Wyjmij ciasto i podziel je na dwie części. Rozwałkuj pierwszą część o grubości co najmniej 0,5 mm.po upieczeniu — ciasteczka będą bardzo kruche, a jeśli będą cieńsze, mogą pęknąć po wyjęciu z blachy do pieczenia.
4. Wytnij foremkę z ostrymi krawędziami lub wałkiem do makaronu, kwadraty.
5. Przenieś puste ciasteczka na deskę do krojenia pokrytą pergaminem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
6. Rozgrzej piekarnik do 180C. wyjmij ciasteczka, nakłuj otwory wykałaczką i przenieś razem z papierem na blachę do pieczenia.
7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. Przenieś na ruszt i ostudź.
zrób to samo z drugą częścią testu. Ciasteczka są gotowe. Możesz podawać z sosem karmelowym (mam przepis) lub po prostu.
1. W głębokiej misce dodaj mąkę, kakao, cukier puder, mąkę orzechową, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać.
2. Dodaj masło pokrojone na kawałki i dwa żółtka. Zastąp elastyczne, miękkie, nie przyklejające się do dłoni ciasto. Uformuj piłkę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Wyjmij ciasto i podziel je na dwie części. Rozwałkuj pierwszą część o grubości co najmniej 0,5 mm.po upieczeniu — ciasteczka będą bardzo kruche, a jeśli będą cieńsze, mogą pęknąć po wyjęciu z blachy do pieczenia.
4. Wytnij foremkę z ostrymi krawędziami lub wałkiem do makaronu, kwadraty.
5. Przenieś puste ciasteczka na deskę do krojenia pokrytą pergaminem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
6. Rozgrzej piekarnik do 180C. wyjmij ciasteczka, nakłuj otwory wykałaczką i przenieś razem z papierem na blachę do pieczenia.
7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. Przenieś na ruszt i ostudź.
zrób to samo z drugą częścią testu. Ciasteczka są gotowe. Możesz podawać z sosem karmelowym (mam przepis) lub po prostu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g