kalmary z warzywami w słoiku

Jaki jest sekret najdelikatniejszych kalmarów i soczystych warzyw? Szklany słoik! Lekkie i niskokaloryczne danie Najdelikatniejsze filety z kalmarów i bardzo soczyste warzywa-wszystko dzięki zwykłemu szklanemu słoikowi.
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 48 % 10 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

Przeszukałem Stronę, nie znalazłem takiego przepisu. Dzielę się z wami!
1. Najbardziej ponurą i długą rzeczą w tym przepisie jest obieranie kalmarów. Więc je myjemy, usuwamy wnętrze, czyścimy z filmu. Pokrój w duże kostki.
2. Obieramy cebulę i marchewkę, marchewki nie są tarte na koreańską marchewkę ani na małej zwykłej. Cebulę kroimy w półpierścienie.
3. Wtedy wszystko jest proste. Wymieszaj kalmary, cebulę, marchewkę w misce, dodaj sól i pieprz oraz olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
4. Bierzemy szklany słoik o pojemności 1,5 litra bez wiórów i pęknięć. Słoik powinien być czysty i suchy. Wkładamy do niego kalmary z warzywami, na wierzchu czystą główkę czosnku. Przykryj kawałkiem folii, mocno dociskając do słoika. Wkładamy nasz słoik do zimnego piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Do tłuczonych ziemniaków gotujemy ziemniaki. Trzy topiony ser. Odcedź całą wodę z ziemniaków, zmiażdż i natychmiast dodaj starty ser i stopione masło, wszystko wymieszaj, wlej gorące mleko i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
6. Nie wyjmuj słoika bezpośrednio z piekarnika, pozwól mu ostygnąć. Podawać z ziemniakami posypanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy