skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Przeszukałem Stronę, nie znalazłem takiego przepisu. Dzielę się z wami!
1. Najbardziej ponurą i długą rzeczą w tym przepisie jest obieranie kalmarów. Więc je myjemy, usuwamy wnętrze, czyścimy z filmu. Pokrój w duże kostki.
2. Obieramy cebulę i marchewkę, marchewki nie są tarte na koreańską marchewkę ani na małej zwykłej. Cebulę kroimy w półpierścienie.
3. Wtedy wszystko jest proste. Wymieszaj kalmary, cebulę, marchewkę w misce, dodaj sól i pieprz oraz olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
4. Bierzemy szklany słoik o pojemności 1,5 litra bez wiórów i pęknięć. Słoik powinien być czysty i suchy. Wkładamy do niego kalmary z warzywami, na wierzchu czystą główkę czosnku. Przykryj kawałkiem folii, mocno dociskając do słoika. Wkładamy nasz słoik do zimnego piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Do tłuczonych ziemniaków gotujemy ziemniaki. Trzy topiony ser. Odcedź całą wodę z ziemniaków, zmiażdż i natychmiast dodaj starty ser i stopione masło, wszystko wymieszaj, wlej gorące mleko i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
6. Nie wyjmuj słoika bezpośrednio z piekarnika, pozwól mu ostygnąć. Podawać z ziemniakami posypanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g