Zapiekanka ziemniaczana a la & quot; po francusku"

pyszne dla wybrednych! Apetyczny, soczysty, prosty i szybki! Nie trzeba wcześniej gotować ziemniaków Kawałek takiej zapiekanki ziemniaczanej przez długi czas złagodzi głód))
Helena-RzęskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 48 % 12 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
dlaczego" po francusku " pytasz??? Tak, ponieważ kiedyś oglądałem JEDEN program kulinarny, w którym francuski kucharz robił taką zapiekankę. Jedyną rzeczą jest to, że nie dodał tam mięsa mielonego, ponieważ zrobił zapiekankę jako dodatek do kurczaka. Nie zawracam sobie głowy 2 osobnymi daniami, ze względu na brak czasu, więc dodaję do zapiekanki różne mięso mielone - mięso, ryby, z wątroby. Ale wszystkie składniki są brane pod uwagę, jak w przepisie na tego wspaniałego Francuza)))
więc zacznijmy:
myjemy i obieramy ziemniaki, kroimy w cienkie krążki (robię to za pomocą specjalnej tarki).
obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i posypujemy ziołami (mam zioła kuchni włoskiej, tylko do zapiekanek i lasagne). Smażyć mięso mielone do miękkości.
śmietanę ubić z jajkiem, lekko posolić, dodać gałkę muszkatołową. Trzy sery na grubej tarce.
połóż warstwę ziemniaków na dnie formy, każde koło zachodzi na siebie. Pierwsza warstwa jest lepsza, aby była grubsza, więc układam ziemniaki w 2 krokach. Dodajemy. Następna warstwa to mięso mielone. Na wierzchu pozostały ziemniak. Napełnij wszystko śmietaną, posyp serem. Przykryj zapiekankę folią i włóż do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 g.
10-15 minut przed gotowością należy zdjąć folię, aby ser się zrumienił.
smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy