zapiekanka ziemniaczana po francusku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
dlaczego" po francusku " pytasz??? Tak, ponieważ kiedyś oglądałem JEDEN program kulinarny, w którym francuski kucharz robił taką zapiekankę. Jedyną rzeczą jest to, że nie dodał tam mięsa mielonego, ponieważ zrobił zapiekankę jako dodatek do kurczaka. Nie zawracam sobie głowy 2 osobnymi daniami, ze względu na brak czasu, więc dodaję do zapiekanki różne mięso mielone - mięso, ryby, z wątroby. Ale wszystkie składniki są brane pod uwagę, jak w przepisie na tego wspaniałego Francuza)))
więc zacznijmy:
myjemy i obieramy ziemniaki, kroimy w cienkie krążki (robię to za pomocą specjalnej tarki).
obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i posypujemy ziołami (mam zioła kuchni włoskiej, tylko do zapiekanek i lasagne). Smażyć mięso mielone do miękkości.
śmietanę ubić z jajkiem, lekko posolić, dodać gałkę muszkatołową. Trzy sery na grubej tarce.
połóż warstwę ziemniaków na dnie formy, każde koło zachodzi na siebie. Pierwsza warstwa jest lepsza, aby była grubsza, więc układam ziemniaki w 2 krokach. Dodajemy. Następna warstwa to mięso mielone. Na wierzchu pozostały ziemniak. Napełnij wszystko śmietaną, posyp serem. Przykryj zapiekankę folią i włóż do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 g.
10-15 minut przed gotowością należy zdjąć folię, aby ser się zrumienił.
smacznego!!
więc zacznijmy:
myjemy i obieramy ziemniaki, kroimy w cienkie krążki (robię to za pomocą specjalnej tarki).
obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, smaż na oleju roślinnym na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, sól, pieprz i posypujemy ziołami (mam zioła kuchni włoskiej, tylko do zapiekanek i lasagne). Smażyć mięso mielone do miękkości.
śmietanę ubić z jajkiem, lekko posolić, dodać gałkę muszkatołową. Trzy sery na grubej tarce.
połóż warstwę ziemniaków na dnie formy, każde koło zachodzi na siebie. Pierwsza warstwa jest lepsza, aby była grubsza, więc układam ziemniaki w 2 krokach. Dodajemy. Następna warstwa to mięso mielone. Na wierzchu pozostały ziemniak. Napełnij wszystko śmietaną, posyp serem. Przykryj zapiekankę folią i włóż do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 g.
10-15 minut przed gotowością należy zdjąć folię, aby ser się zrumienił.
smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g