biszkopt na białkach z kremem i egzotycznymi owocami

dmuchany biszkopt w zestawie z delikatnym kremem przypadnie Ci do gustu! Proste i smaczne! Zadaniem było dołączenie wiewiórek. To dało taki pyszny przepis. Biszkopt jest całkowicie nieważki i bardzo delikatny, a połączenie kremu i owoców to bajka! Smacznego!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 38 g
217 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

gotowanie biszkoptu:
1. Rozgrzej piekarnik do 190C. przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Nasmaruj pergamin olejem roślinnym i lekko posyp mąką.
2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia kilka razy.
3. Ubij białka z dodatkiem kwasu cytrynowego z dużą prędkością mikserem na miękkie szczyty. Kwas cytrynowy jest potrzebny do utrzymania puszystości ubitych białek. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i sól. Kontynuuj ubijanie, dodając 2 łyżki cukru pudru. Ubijaj do sztywnych szczytów.
4. Dodaj mieszankę mąki do ubitych białek i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką, od dołu do góry, aż będzie gładka. Bez fanatyzmu, bo proteiny się uspokoją.
5. Przenieś ciasto do torby cukierniczej lub strzykawki z okrągłą dyszą i umieść paski po przekątnej na pergaminie (patrz zdjęcie), a następnie posyp cukrem pudrem, piecz w piekarniku przez 12-15 minut. Skup się na swoim piekarniku!
5. Wyjmij biszkopt z piekarnika i przewróć go na nowy arkusz pergaminu posypany cukrem (pergamin będzie na wierzchu, na którym upieczono biszkopt).
6. Pergamin, na którym pieczono biszkopt, jest ostrożnie usuwany (łatwo odchodzi, nie można go zwilżyć wodą).
7. Następnie spokojnie zwinąć rolkę. Nie wkładaj wysiłku, nie próbuj owijać biszkoptu zbyt mocno. Zwiniętą rolkę można przymocować nitką kulinarną lub taśmą w dwóch miejscach. Niech biszkopt w tej formie lekko ostygnie w temperaturze pokojowej.

gotowanie kremu + egzotyczne owoce:
1. Wymieszaj skrobię z cukrem (4 łyżki), wbij tam jajka, zmiel wszystko, aż nie pozostaną grudki.
2. Pozostałe 4 łyżki. łyżki cukru wlać do rondla z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, dodać ekstrakt waniliowy.
3. Cienkim strumieniem, mieszając masę, wlej do niej gorące mleko. Następnie wlej wszystko z powrotem do rondla, gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje (nie doprowadzaj do wrzenia). Usuń krem z ognia, przenieś do miski, przykryj folią (dotykając powierzchni, aby nie powstała skorupa) i całkowicie ostudź.
4. Po ostygnięciu kremu, włóż do niego twarożek, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładki.
5. Wrzuć egzotyczne owoce do durszlaka, syrop będzie potrzebny do namoczenia biszkoptu. Pokrój owoce na małe kawałki.

MONTAŻ ROLKI:
1) Delikatnie odkręć lekko schłodzone ciasto biszkoptowe, Usuń pergamin i namocz w syropie owocowym. Pozostawiając lekko zakrzywioną wewnętrzną krawędź ciasta, rozprowadź schłodzony krem na wewnętrznej powierzchni bułki i połóż pokrojone owoce na śmietanie. Delikatnie zwiń. Połóż bułkę biszkoptową na naczyniu do serwowania szwem w dół. W tej formie wstaw do lodówki na godzinę lub na noc.
2) przed podaniem odetnij brzegi i posyp wierzch cukrem pudrem. I podawaj do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy