zapiekanka z jarmużu z kukurydzą i serem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
wiosenna zapiekanka z jesienną kapustą. Teraz kapusta jest bardzo twarda, w sałatce-nie ma mowy, duszona była zmęczona zimą, a gołąbki z niej nie są zbyt duże. Proponuję więc zapiekankę z kapusty.
zaczynajmy:
drobno posiekaj kapustę i wyślij do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 10 minut, włóż do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
drobno posiekaj cebulę, rozpuść masło na patelni, dodaj cebulę, smaż przez 5 minut na złoty kolor, dodaj mąkę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Następnie wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, doprowadzaj do lekkiego wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos przez 10-12 minut.
spuść płyn ze słoika z kukurydzą, trzy sery na grubej tarce. Ubij jajka osobno.
wymieszaj kapustę z sosem cebulowo-mlecznym, dodaj kukurydzę, ser (zostaw 1/4) i jajka. Sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze zagniatamy.
lekko nasmaruj formę z wysokim bokiem. olej, rozłóż mieszankę kapusty. Pozostały ser mieszamy z bułką tartą i posypujemy tą zapiekanką.
piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 210gr.
zapiekanka może być podawana jako samodzielne danie lub dodatek. I możesz dodać szynkę, ryż lub grzyby dla sytości.
zaczynajmy:
drobno posiekaj kapustę i wyślij do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 10 minut, włóż do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
drobno posiekaj cebulę, rozpuść masło na patelni, dodaj cebulę, smaż przez 5 minut na złoty kolor, dodaj mąkę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Następnie wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając, doprowadzaj do lekkiego wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos przez 10-12 minut.
spuść płyn ze słoika z kukurydzą, trzy sery na grubej tarce. Ubij jajka osobno.
wymieszaj kapustę z sosem cebulowo-mlecznym, dodaj kukurydzę, ser (zostaw 1/4) i jajka. Sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze zagniatamy.
lekko nasmaruj formę z wysokim bokiem. olej, rozłóż mieszankę kapusty. Pozostały ser mieszamy z bułką tartą i posypujemy tą zapiekanką.
piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 210gr.
zapiekanka może być podawana jako samodzielne danie lub dodatek. I możesz dodać szynkę, ryż lub grzyby dla sytości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g