skład / składniki
gotowanie krok po kroku
włącz piekarnik, rozgrzej do 180-200 stopni.
rozgrzej masło na patelni, ugaś w nim cebulę pokrojoną w pierścienie - do miękkości (aby cebula stała się przezroczysta).
zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i wymieszaj ze smażoną cebulą, solą, dodaj szczyptę pieprzu i majeranku (jeśli nie ma majeranku, możesz bez niego).
rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem i umieść tam mieszankę ziemniaczano-cebulową, tworząc z niej cienkie ciasto. Smażyć (bez mieszania) przez 2-3 minuty. na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć przez kolejne 10 minut.
aby usmażyć drugą stronę zapiekanki, należy położyć płaski talerz na wierzchu zapiekanki i gwałtownie obrócić na nią zapiekankę, po czym ostrożnie zwrócić zapiekankę na patelnię nie usmażoną stroną i kontynuować gotowanie w taki sam sposób jak pierwsza strona.
gdy obie strony zapiekanki zostaną usmażone, rozłóż zapiekankę na blasze do pieczenia, posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty, aby ser się stopił.
wszystko, zapiekanka (w moim domu nazywa się placek ziemniaczany) jest gotowa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g