skład / składniki
gotowanie krok po kroku
cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
pokrój filet z kurczaka na kawałki o dowolnym kształcie.
pokrój pieczarki w kostkę.
na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki. łyżki oleju roślinnego i usmaż pieczarki.
na innej patelni rozgrzej 2 łyżki. łyżki oleju roślinnego, usmaż cebulę. Dodaj paprykę, podsmaż.
następnie dodaj kurczaka i podsmaż.
sól, pieprz, dodaj paprykę. Wszystko wymieszać.
dodaj smażone grzyby do kurczaka. Wymieszać.
w misce ubij jajka, dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj.
dodaj starty ser. Wymieszać.
posiekaj warzywa. Wlać do sosu. Posolić. Popieprzyć. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
rozmrozić warstwę ciasta, rozwałkować i włożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym, aby pozostały małe boki.
posyp spód ciasta odrobiną startego sera, ułóż mięso mielone, ubij trochę i polej sosem jajeczno-serowym.
ostrożnie przykryj brzegi ciasta ciastem.
posmaruj ciasto olejem roślinnym i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
niech ciasto ostygnie, a następnie przenieś na talerz i pokrój na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g