Ptysie Żaby

Urocza przekąska na zabawne przyjęcie dla dzieci. Nie żabie udka, ale zabawne kanapki z żabami, również bardzo smaczne.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 49 % 19 g
węglowodany 36 % 14 g
211 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

rozwałkuj ciasto, wytnij dwa koła tego samego rozmiaru. Na jednym zaznacz dwa półkole. Przecinamy je nożem, wycinamy koła w środku.

kagańce przyszłej żaby tworzą się z POM.folii, wkładamy do piekarnika na 180 gr.

nadzienie: drobno posiekaj warzywa, wymieszaj z oliwkami, twarogiem. Smarujemy pierwsze koło nadzieniem, kładziemy kufę na wierzchu.

oczy to oliwki, źrenice to oliwki. Gotową żabę kładziemy na liściu sałatki. Kawałek pomidora to język.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy