Ptysie Żaby
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozwałkuj ciasto, wytnij dwa koła tego samego rozmiaru. Na jednym zaznacz dwa półkole. Przecinamy je nożem, wycinamy koła w środku.
kagańce przyszłej żaby tworzą się z POM.folii, wkładamy do piekarnika na 180 gr.
nadzienie: drobno posiekaj warzywa, wymieszaj z oliwkami, twarogiem. Smarujemy pierwsze koło nadzieniem, kładziemy kufę na wierzchu.
oczy to oliwki, źrenice to oliwki. Gotową żabę kładziemy na liściu sałatki. Kawałek pomidora to język.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g