Pizza z filetem z kurczaka i grzybami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
ciasto do pizzy (mam przepis ze zdjęciami etapów).
1. Aktywuj drożdże: wlej cukier i drożdże do szklanki ciepłej wody, wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aż się spieni (znak, że drożdże zostały aktywowane).
2. Przesiej mąkę, sól do dużej miski i dodaj suchy koperek, wymieszaj, zrób zagłębienie w środku, wlej tam aktywowane drożdże, oliwę z oliwek.
rozłóż ciasto z kubka na posypanym mąką stole, ugniataj przez 8-10 minut, aż będzie elastyczne i miękkie.
3. Przenieś ciasto do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce ,aż wzrośnie dwukrotnie (około półtorej godziny). Gotowe ciasto można wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem.
farsz.
1. Umyj piersi, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój na kawałki soli i pieprzu i smaż na gorącej oliwie z oliwek na złoty kolor. Rozłóż na ręcznikach papierowych, aby szkło olej. Odstawić do użycia.
2. Pory umyć, osuszyć i pokroić w pierścienie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekane pory. Złożyć na talerz i odstawić do użycia.
3. Grzyby umyć i osuszyć, a także usmażyć. Złożyć na talerz.
4. Umyj pomidory i paprykę. Pokrój pomidory w plasterki, papryka nie w duże paski.
5. Do sosu:
drobno posiekaj czosnek i wymieszaj z startymi pomidorami, solą i pieprzem-do smaku.
6. Ciasto rozwałkować w okrąg o średnicy 28-30 cm, przełożyć ciasto do formy, jeśli jest lub na pergaminie, a następnie na blasze do pieczenia, posmarować sosem, ułożyć pokrojony smażony filet z kurczaka, por, grzyby, krążki pomidorów i paski pieprzu lekko posolić, natrzeć ser na wierzch i umieścić piec w już nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut.
wyjmij pizzę i podawaj na gorąco.
ciasto do pizzy (mam przepis ze zdjęciami etapów).
1. Aktywuj drożdże: wlej cukier i drożdże do szklanki ciepłej wody, wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aż się spieni (znak, że drożdże zostały aktywowane).
2. Przesiej mąkę, sól do dużej miski i dodaj suchy koperek, wymieszaj, zrób zagłębienie w środku, wlej tam aktywowane drożdże, oliwę z oliwek.
rozłóż ciasto z kubka na posypanym mąką stole, ugniataj przez 8-10 minut, aż będzie elastyczne i miękkie.
3. Przenieś ciasto do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce ,aż wzrośnie dwukrotnie (około półtorej godziny). Gotowe ciasto można wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem.
farsz.
1. Umyj piersi, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój na kawałki soli i pieprzu i smaż na gorącej oliwie z oliwek na złoty kolor. Rozłóż na ręcznikach papierowych, aby szkło olej. Odstawić do użycia.
2. Pory umyć, osuszyć i pokroić w pierścienie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekane pory. Złożyć na talerz i odstawić do użycia.
3. Grzyby umyć i osuszyć, a także usmażyć. Złożyć na talerz.
4. Umyj pomidory i paprykę. Pokrój pomidory w plasterki, papryka nie w duże paski.
5. Do sosu:
drobno posiekaj czosnek i wymieszaj z startymi pomidorami, solą i pieprzem-do smaku.
6. Ciasto rozwałkować w okrąg o średnicy 28-30 cm, przełożyć ciasto do formy, jeśli jest lub na pergaminie, a następnie na blasze do pieczenia, posmarować sosem, ułożyć pokrojony smażony filet z kurczaka, por, grzyby, krążki pomidorów i paski pieprzu lekko posolić, natrzeć ser na wierzch i umieścić piec w już nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut.
wyjmij pizzę i podawaj na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g