ciasto biszkoptowe z galaretką, truskawkami i kremem serowym

delikatne ciasto o doskonałym kremowym smaku i jagodowym finiszu! Niesamowicie pyszne! Bardzo delikatne i lekkie ciasto. Świetnie nadaje się na wakacje w czasie upałów=) Pyszne ciasto! Bardzo lekki i delikatny. W moim topie ciast ten zajmuje miejsce nr 1.
lovegoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 45 % 18 g
202 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do biszkoptu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do kremu

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dla galaretki

  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

na początek przygotuj biszkopt.
ubij jajka z cukrem (ubijaj przez co najmniej 5-7 minut). Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
lekko posmaruj formę olejem,rozłóż ciasto. Weź formę o średnicy nie większej niż 28 cm.
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 10-15 minut.
następnie należy go schłodzić!
teraz przygotowujemy krem.
ser śmietankowy wymieszaj z cukrem. Dodaj śmietanę, wymieszaj, a następnie dodaj jajka i wymieszaj. Teraz dodaj cukier waniliowy, możesz pokroić laskę wanilii lub po prostu wanilinę.
rozłóż krem na schłodzonym biszkopcie, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 25-30 minut. Musisz ostudzić ciasto.
rozłóż truskawki na schłodzonym śmietanie.
galaretkę należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
ostrożnie wlej schłodzoną galaretkę na truskawki.
lepiej najpierw zalać jagodę cienką warstwą, wstawić do lodówki, aż stwardnieje, a następnie wlać pozostałą galaretkę.
teraz wkładamy do lodówki, aż całkowicie stwardnieje, przez 5 godzin. Galaretka szybko się zamarza, ale ciasto musi być trochę namoczone, że tak powiem)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy