śmietana z szafranem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajko z cukrem, solą i mlekiem.
dodaj mąkę, sodę i drożdże i zagniataj niezbyt strome ciasto.
dodaj olej na końcu. Wmieszaj do ciasta.
umieść filiżankę ciasta pokrytą serwetką w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
ubij jajka z cukrem.
dodaj śmietanę. Wymieszać.
Dodaj szafran. Wszystko wymieszać.
rozwałkuj ciasto o średnicy większej niż średnica naczynia do pieczenia.
włóż ciasto do formy, unosząc krawędzie.
wlej nadzienie.
złóż krawędzie ciasta do wewnątrz, aby zrobić boki.
posmaruj brzegi ciasta ubitym jajkiem.
piec ciasto przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie obniż temperaturę do 170 i piecz przez kolejne pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g