skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w 100 gramach ciepłego mleka rozpuść cukier i drożdże. Daj drożdżom mały kapelusz.
dodaj pozostałe ciepłe mleko, sól i 500 g mąki do drożdży. Zamiesić. Otrzymasz lepkie ciasto.
dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj z ciastem.
dodaj pozostałą mąkę. Ostatecznie zagnieść ciasto.
przykryj miskę ciasta serwetką i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
z ciasta oderwij małe kawałki. Zrób małe cienkie ciasto z kawałka rękami. Posmaruj go roztopionym masłem i posyp brązowym cukrem.
zwinąć tortillę w rolkę, rozciągając ją nieco na długość, skręcić w spiralę i połączyć oba końce, tworząc okrąg.
ułóż bułki na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
niech bułki dochodzą, posmaruj ubitym jajkiem, posyp brązowym cukrem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g