Zapiekanka ziemniaczana z serem i salami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju roślinnym.
w robocie kuchennym pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki.
uwolnij kiełbasę z filmu.
w naczyniu do pieczenia ułóż warstwę ziemniaków, a następnie warstwę kiełbasy, posyp smażoną cebulą.
ułóż ziemniaki trochę pieprzu.
następnie warstwy powtarzać. Górna warstwa będzie warstwą ziemniaków.
pieprz i rozłóż starty ser.
zalej zapiekankę bulionem i przykryj folią.
umieść formę z zapiekanką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na półtorej godziny.
następnie zdejmij folię i wysusz zapiekankę przez 15-20 minut.
płyn nie powinien pozostać w formie, a górna warstwa ziemniaka zmieni kolor na złoty.
w robocie kuchennym pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki.
uwolnij kiełbasę z filmu.
w naczyniu do pieczenia ułóż warstwę ziemniaków, a następnie warstwę kiełbasy, posyp smażoną cebulą.
ułóż ziemniaki trochę pieprzu.
następnie warstwy powtarzać. Górna warstwa będzie warstwą ziemniaków.
pieprz i rozłóż starty ser.
zalej zapiekankę bulionem i przykryj folią.
umieść formę z zapiekanką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na półtorej godziny.
następnie zdejmij folię i wysusz zapiekankę przez 15-20 minut.
płyn nie powinien pozostać w formie, a górna warstwa ziemniaka zmieni kolor na złoty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Salami - 568 kcal/100g