zapiekanka z grzybami

sprawi, że każdy dzień będzie niezapomniany i da Ci mnóstwo zabawy!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 50 % 14 g
129 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

198 kcal

pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.
przygotuj sos: podsmaż drobno posiekane grzyby, cebulę i czosnek na średnim ogniu, dodaj mąkę, sól, pieprz. Gotuj, aż zgęstnieje.
w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż połowę ziemniaków. polej połową sosu i posyp połową startego sera. W drugiej warstwie umieść pozostałe ziemniaki i tak jak pierwsza - polej połową sosu.
przykryj formę i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 minut. Wyjmij, posyp resztą sera i wstaw do piekarnika na kolejne 3 do 5 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy