zapiekanka z grzybami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
198 kcal
pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.
przygotuj sos: podsmaż drobno posiekane grzyby, cebulę i czosnek na średnim ogniu, dodaj mąkę, sól, pieprz. Gotuj, aż zgęstnieje.
w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż połowę ziemniaków. polej połową sosu i posyp połową startego sera. W drugiej warstwie umieść pozostałe ziemniaki i tak jak pierwsza - polej połową sosu.
przykryj formę i włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 minut. Wyjmij, posyp resztą sera i wstaw do piekarnika na kolejne 3 do 5 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g