ciasteczka szachowe
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru i soli.Ugniataj go, aż będzie gładki. Podziel na 2 nie równe części-dodaj proszek kakaowy do mniejszej i ugniataj, aż będzie gładki.Włóż do celofanowej torby i wstaw do lodówki na 30 minut.Z jasnej części ciasta zwiń warstwę i ułóż na niej paski wielokolorowego ciasta w szachownicę.Zwiń produkt i ściśnij krawędzie.Pokrój na kawałki o grubości 1 cm i piecz w piekarniku w 180 GR przez 15 minut
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g