skład / składniki
metoda gotowania
miękisz chlebowy mieszam z mlekiem, drobno posiekanymi kiełbasami, dwudziestoma gramami roztopionego masła, pieprzem i połową porcji pokruszonego czosnku i szałwii, wbijam tam jajko. Na każdym kawałku fileta układam to nadzienie i szyję ze wszystkich stron nitkami. Posmaruj pozostałą blachę do pieczenia masłem, ułóż kawałki nadziewanego fileta, który pocieram mielonym chili na wierzchu i doprawiam kilkoma gramami szałwii. Drobno posiekaj cebulę i rozłóż ją między kawałkami kurczaka. Pieczę przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do średniej temperatury. Ale gotowość musi być okresowo sprawdzana, zależy to zarówno od piekarnika, jak i od filetów, a nawet od temperatury w kuchni. W wyniku pieczenia otrzymasz tłuszcz, który mieszam z winem i proszkiem kakaowym. SOS gotuję w osobnym małym rondlu, następnie dodaję śmietanę i ponownie gotuję. Gdy sos się zagotuje, zdejmuję go z ognia. Usuwam nici z kawałków nadziewanego fileta, które układam na dużym naczyniu. W sosie podaję sos do stołu, aby każdy mógł podlać swój kawałek do smaku lub wcale go nie podlewać, jeśli połączenie mięsa z kurczaka i czekolady wydaje mu się zbyt egzotyczne. Kulinarny przepis na meksykański filet z kurczaka z szałwią w piekarniku z sosem czekoladowym opowiedział mi znajomy, który lubi historię i kulturę Meksyku. Zasadniczo gotuję to jedzenie na święta, jeśli naprawdę chcę zaskoczyć gości czymś niezwykłym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g