Keta z ziemniakami pieczona w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
zaczynamy więc od wzięcia Ketu, umycia go i pokrojenia w paski. Teraz bierzemy pomidory, ziemniaki i cebulę, myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Teraz bierzemy żaroodporną formę, smarujemy ją olejem i układamy na dnie równą warstwę naszej ryby, uprzednio nasmarowanej solą. Następnie posyp rybę posiekaną bazylią i serem startym na grubej tarce. Teraz kładziemy krążki cebuli na serze. Rozłóż warstwę ziemniaków na cebuli i ponownie posyp serem. Następnie jest warstwa pomidorów. Posyp pomidory serem na wierzchu, posmaruj majonezem i dodaj odrobinę bazylii, jeśli chcesz. Następnie umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Keta świeża - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g