Keta z ziemniakami pieczona w piekarniku

pojawiło się pytanie, co to jest? A ty nie myśl! Czytaj i gotuj! Na niedawnej uroczystości rodzinnej z rodzicami spróbowałem bardzo smacznego dania-Ketu pieczonego w piekarniku. Do tego czasu nigdy nie próbowałem samego Ketu ani żadnego jedzenia z niego. Oczywiście wziąłem od mojej mamy przepis kulinarny na to danie i dosłownie kilka dni później sam go ugotowałem. Teraz, dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś nowego i interesującego, dzielę się sposobem przygotowania tej ryby.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 21 % 6 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zaczynamy więc od wzięcia Ketu, umycia go i pokrojenia w paski. Teraz bierzemy pomidory, ziemniaki i cebulę, myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Teraz bierzemy żaroodporną formę, smarujemy ją olejem i układamy na dnie równą warstwę naszej ryby, uprzednio nasmarowanej solą. Następnie posyp rybę posiekaną bazylią i serem startym na grubej tarce. Teraz kładziemy krążki cebuli na serze. Rozłóż warstwę ziemniaków na cebuli i ponownie posyp serem. Następnie jest warstwa pomidorów. Posyp pomidory serem na wierzchu, posmaruj majonezem i dodaj odrobinę bazylii, jeśli chcesz. Następnie umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Keta świeża - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy