Karasi z serem w piekarniku

bardzo pożywne i smaczne danie o kremowym smaku! Zawsze chciałem spróbować Karasi w śmietanie z serem. Jest to prawdopodobnie jeden z najstarszych przepisów kulinarnych klasycznej kuchni ukraińskiej. To prawda, że ser do tego jedzenia zaczął być dodawany dopiero w dzisiejszych czasach. Ogólnie rzecz biorąc, ostatnio znalazłem świetny przepis i zdecydowałem się na spełnienie marzeń. Kupiłem trzy ładne karasie-to gdzieś gram 500-600. Nie trzeba ich ciąć - wystarczy spłukać, oczyścić z łusek i płetw i wypatroszyć. Poza tym karmię też głowy kotom – nie ma w nich nic smacznego. Kolejny sekret-osusz każdą rybę serwetką zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Następnie podczas smażenia skorupa jest bardziej chrupiąca i smaczna. Uwielbiam takie ryby.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 16 % 6 g
243 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie karasiki należy posolić, pieprzyć, obtoczyć z obu stron w mące

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I smaż, aż będzie chrupiąca, najpierw na oleju roślinnym, a następnie dodaj trochę masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto nasze półprodukty Karasi

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia Karasi kroję cebulę w duże krążki, pocieram ser i drobno siekam warzywa. Czasami prawie natychmiast mieszam zioła i śmietanę – jeszcze łatwiej jest przyprawić karasia. Następnie rozgrzewam piekarnik - po usmażeniu należy włożyć do niego karasia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale najpierw układam rybę na głębokiej blasze do pieczenia, układam krążki cebuli, całkowicie zalewam kwaśną śmietaną z zieleniną

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I posyp tartym serem na wierzchu. Nawiasem mówiąc - im grubsza śmietana, tym delikatniejsze będzie jedzenie. Musisz szybko upiec karasia-aż ser całkowicie się stopi i nabierze złotej skórki. Można go niemal natychmiast podać na stole.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Karasi w śmietanie i serze doskonale komponują się z białym wytrawnym winem lub Porto - nie spotkałem jeszcze bardziej wyrafinowanego przepisu na ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy