skład / składniki
metoda gotowania
Indyk myjemy i pocieramy przyprawami od środka. Następnie robimy nadzienie, w tym celu kroimy chleb pszenny w kostkę i smażymy na maśle, aż uzyskasz złoty kolor. Drobno posiekaj cebulę, koperek i natkę pietruszki, smaż na oleju roślinnym dodaj drobno pokrojone w kostkę ziemniaki, smaż i dodaj kiełbaski, które również kroimy w kostkę. Wymieszaj wszystkie te składniki i pieprz i sól, w razie potrzeby dodaj olej roślinny. Następnie nadziewamy ptaka przygotowaną mieszanką i przykrywamy skórą, zabezpieczając drewnianą wykałaczką. Następnie ostrożnie połóż naszego kurczaka na blasze do pieczenia. Do miski wkładamy zmiękczone solone masło i mieszamy z pieprzem i solą, i smarujemy całego indyka. Przykryj folią, włóż do nagrzanego piekarnika, zmniejszając ciepło do średniego. Po około godzinie usuń folię z kurczaka. Od czasu do czasu polej indyka sosem, który powstaje podczas smażenia. Przekłuwamy indyka widelcem, a jeśli z mięsa wyróżnia się przezroczysty sok, to. Takim jedzeniem zachwycisz wszystkich członków swojej rodziny. I niejednokrotnie ugotujesz indyka z ziemniakami zgodnie z tym przepisem kulinarnym. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g