Indyk z ziemniakami i kiełbaskami w piekarniku

kolejna kulinarna wygrana w Twojej skarbonce!
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 17 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 14 % 4 g
161 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

Indyk myjemy i pocieramy przyprawami od środka. Następnie robimy nadzienie, w tym celu kroimy chleb pszenny w kostkę i smażymy na maśle, aż uzyskasz złoty kolor. Drobno posiekaj cebulę, koperek i natkę pietruszki, smaż na oleju roślinnym dodaj drobno pokrojone w kostkę ziemniaki, smaż i dodaj kiełbaski, które również kroimy w kostkę. Wymieszaj wszystkie te składniki i pieprz i sól, w razie potrzeby dodaj olej roślinny. Następnie nadziewamy ptaka przygotowaną mieszanką i przykrywamy skórą, zabezpieczając drewnianą wykałaczką. Następnie ostrożnie połóż naszego kurczaka na blasze do pieczenia. Do miski wkładamy zmiękczone solone masło i mieszamy z pieprzem i solą, i smarujemy całego indyka. Przykryj folią, włóż do nagrzanego piekarnika, zmniejszając ciepło do średniego. Po około godzinie usuń folię z kurczaka. Od czasu do czasu polej indyka sosem, który powstaje podczas smażenia. Przekłuwamy indyka widelcem, a jeśli z mięsa wyróżnia się przezroczysty sok, to. Takim jedzeniem zachwycisz wszystkich członków swojej rodziny. I niejednokrotnie ugotujesz indyka z ziemniakami zgodnie z tym przepisem kulinarnym. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy