skład / składniki
metoda gotowania
posiekaj głowę cebuli i przełóż ząbki czosnku przez prasę. Łączymy cebulę z czosnkiem i smażymy na patelni z jedną łyżką oliwy z oliwek przez 3 minuty. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę uwalniamy z nasion i kroimy na kawałki. Następnie wysyłamy warzywa na patelnię i smażymy przez kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia, posypać startym parmezanem, posiekaną bazylią, solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i ubijamy do grubości 0,5 cm. Wypełnij piersi kurczaka nadzieniem, podnosząc skórę. Następnie smaż je, skórą do dołu, na patelni z pozostałym olejem, aż powstanie złoty kolor. Rozłóż piersi na prtiven i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Piersi z kurczaka nadziewane cukinią, gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g