piersi nadziewane cukinią pieczone w piekarniku

smak i aromat tych piersi z kurczaka zachwyci wszystkich Twoich gości! Kurczak przygotowany według tego przepisu kulinarnego będzie wyglądał świetnie na każdym świątecznym stole. Zapraszam do traktowania swoich bliskich i znajomych piersiami kurczaka nadziewanymi cukinią, a oni docenią twoje umiejętności gotowania.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 9 % 2 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

posiekaj głowę cebuli i przełóż ząbki czosnku przez prasę. Łączymy cebulę z czosnkiem i smażymy na patelni z jedną łyżką oliwy z oliwek przez 3 minuty. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę uwalniamy z nasion i kroimy na kawałki. Następnie wysyłamy warzywa na patelnię i smażymy przez kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia, posypać startym parmezanem, posiekaną bazylią, solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i ubijamy do grubości 0,5 cm. Wypełnij piersi kurczaka nadzieniem, podnosząc skórę. Następnie smaż je, skórą do dołu, na patelni z pozostałym olejem, aż powstanie złoty kolor. Rozłóż piersi na prtiven i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Piersi z kurczaka nadziewane cukinią, gotowe, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy