Beza waniliowa w piekarniku

przewiewna beza z twardą skórką z pewnością stanie się ulubionym deserem!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 66 g
277 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

smak ciasta bezowego, które po prostu rozpływa się w ustach, jest znany wszystkim od dzieciństwa. Moje dzieci bardzo to uwielbiają, zwłaszcza gdy sam je gotuję, a nie kupuję w sklepie. W końcu, gdy gotujesz jedzenie w domu, przepis można zmienić według własnego gustu. Zwykle dodaję wanilię do bezy, aby były jeszcze smaczniejsze. Aby je ugotować, oddzielam białka kurczaka, wkładam je do miksera, dodaję ocet winny, sól i pokruszoną wanilię. Ubij masę białkową w mikserze, aż wzrośnie o około dwa, a następnie ostrożnie, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni, połóż folię lub pergamin na blasze do pieczenia, aby beza była łatwiejsza do usunięcia. Rozłóż bitą masę białkową na blasze do pieczenia łyżką lub strzykawką do gotowania. Pieczę przez około półtorej godziny, a następnie wyłączam piekarnik i pozwalam ciastom ostygnąć przez około godzinę. Konieczne jest, aby bezy wyschły, ale miały biały kolor. I na koniec-wyjmuję blachę do pieczenia i ostrożnie oddzielam ciasta od papieru lub folii. Teraz możesz cieszyć się ciastami powietrznymi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy