jagnięcina z warzywami i suszonymi grzybami w piecu w doniczkach

danie sprawdzone przez pokolenia zachwyci całą rodzinę! Jagnięcina uszna z rutabagą w garnku po Staro-rosyjsku-szeroko rozpowszechniona pieczeń jagnięca w Rosji. Ten niesamowity zimowy przepis kulinarny usłyszałem w radiu w jednym z programów o rosyjskiej starożytności. Oczywiście dla dużej firmy ilość składników musi być proporcjonalnie zwiększona. A dla dwóch lub trzech osób, to znaczy na rodzinny obiad, ta ilość wystarczy, zwłaszcza jeśli na początku spodziewana jest bogata kapuśniak.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 41 % 12 g
140 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

kroję marchewkę, rzepę, cebulę i rutabagę w plasterki i kroję kapustę w kostkę. Jagnięcinę kroję w małe kostki i gotuję do połowy. Od czasu do czasu usuwam piankę z bulionu. Mięso układam w ceramicznych garnkach do piekarnika, przykrywam warstwą rutabagi, marchwi, cebuli i rzepy. Następną warstwą układam małe ogórki w puszkach, dodaję jedzenie, wkładam grzyby namoczone w wodzie i tuszę w piekarniku na średniej temperaturze. Gdy ucho jest gotowe, posyp je czosnkiem przepuszczonym przez zgniatacz i drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Możesz lekko usmażyć mąkę pszenną w oleju roślinnym i doprawić nią jedzenie. Zamiast suchych grzybów często używam pieczarek. To starożytne rosyjskie danie jest tak zapomniane,że będzie wyglądać jak przyjemny Egzotyczny na tle zwykłych zagranicznych sprzedawców.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Rutabaga - 34   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy