skład / składniki
metoda gotowania
z tym przepisem kulinarnym kuchni macedońskiej wiąże się bardzo ciekawa historia. Kiedyś w minibusie po nowym roku dziewczyny rozdawały kalendarze reklamowe nowego supermarketu. Na każdym z kalendarzy Wydrukowano życzenia noworoczne i przepis. Dostałem świątecznego pstrąga pieczonego w piekarniku po bułgarsku i jestem bardzo zadowolony z tego jedzenia, chętnie gotuję go na święta i wszyscy niezmiennie chwalą. Zalej pstrąga wrzącą wodą, aby łatwiej było usunąć bzdury bez uszkadzania skóry. Suszone śliwki gotuję na parze w łaźni wodnej i napełniam je umytym i wypatroszonym pstrągiem. Wlewam olej z octem do rondla, tam też dodaję czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Rozłóż pstrąga na wierzchu i wlej wodę. Rozgrzewam piekarnik i pieczę pstrąga na patelni z dużą mocą przez około trzy kwadranse. Z ubitego jajka, pietruszki, startego czosnku i soku z cytryny gotuję sos w blenderze. Wkładam go na chwilę do lodówki, aby zgęstniał. Układam pstrąga na dużej czystej tacy, a wokół niego formuję fantazyjne ozdobne ozdoby z sosu cytrynowo-czosnkowego strzykawką cukierniczą. Nie trzeba dodawać, że w gotowaniu jedzenie jest dość pracochłonne, nie na co dzień, ale przy specjalnych okazjach możesz się trochę rozpieszczać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal / 100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g