pstrąg z suszonymi śliwkami pieczony w piekarniku

danie dla prawdziwych artystek noża i fartucha!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

z tym przepisem kulinarnym kuchni macedońskiej wiąże się bardzo ciekawa historia. Kiedyś w minibusie po nowym roku dziewczyny rozdawały kalendarze reklamowe nowego supermarketu. Na każdym z kalendarzy Wydrukowano życzenia noworoczne i przepis. Dostałem świątecznego pstrąga pieczonego w piekarniku po bułgarsku i jestem bardzo zadowolony z tego jedzenia, chętnie gotuję go na święta i wszyscy niezmiennie chwalą. Zalej pstrąga wrzącą wodą, aby łatwiej było usunąć bzdury bez uszkadzania skóry. Suszone śliwki gotuję na parze w łaźni wodnej i napełniam je umytym i wypatroszonym pstrągiem. Wlewam olej z octem do rondla, tam też dodaję czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Rozłóż pstrąga na wierzchu i wlej wodę. Rozgrzewam piekarnik i pieczę pstrąga na patelni z dużą mocą przez około trzy kwadranse. Z ubitego jajka, pietruszki, startego czosnku i soku z cytryny gotuję sos w blenderze. Wkładam go na chwilę do lodówki, aby zgęstniał. Układam pstrąga na dużej czystej tacy, a wokół niego formuję fantazyjne ozdobne ozdoby z sosu cytrynowo-czosnkowego strzykawką cukierniczą. Nie trzeba dodawać, że w gotowaniu jedzenie jest dość pracochłonne, nie na co dzień, ale przy specjalnych okazjach możesz się trochę rozpieszczać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal / 100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy