wegetariańska pizza z pieczarkami i serem w piekarniku

Pizza specjalnie dla wegetarian! Smaczne i nie szkodliwe! Jest przygotowywany na cienkiej podstawie z nadzieniem grzybowym. Teraz nie musisz iść do pizzerii, aby skosztować pysznej pizzy. Zrób to w domu w dowolnym momencie!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 74 % 31 g
187 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Po przygotowaniu wszystkich potrzebnych potraw zastanówmy się, jak upiec wegetariańską pizzę z grzybami i serem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc na początek zagniatamy ciasto. Podgrzewamy wodę w rondlu do temperatury 35-40 stopni. Wlej go do głębokiej miski, dodaj drożdże i sól, wlej oliwę z oliwek. Wlać przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto na stole. Uformuj piłkę, przenieś ją z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut, aby się podnieść.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem. Umyj grzyby i pokrój w plastry średniej grubości. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z olejem roślinnym, który najpierw trzeba trochę podgrzać, rozłóż grzyby. Smażyć mieszając na średnim ogniu przez 7-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę do grzybów, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć przez kolejne 5-7 minut, nie zapomnij mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory i pokrój w plastry o średniej grubości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniatamy ciasto i przenosimy na blachę do pieczenia nasmarowaną olejem roślinnym. Możesz użyć specjalnej patelni do gotowania pizzy. Ugniatamy ciasto rękami w cienkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz cienką warstwą smarujemy półfabrykat do pizzy dwiema lub trzema łyżkami koncentratu pomidorowego (keczupu), równomiernie rozprowadzając go na podstawie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż grzyby smażone z cebulą w pierwszej warstwie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp wszystko serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż przygotowane pomidory i dodaj je trochę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż oliwki pokrojone na pół na pomidorach. Piec pizzę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotową pizzę kroimy na porcje i podajemy jeszcze gorącą.

pomyślałem pewnego ranka, dlaczego nie ugotować czegoś takiego? Na przykład wegetariańska pizza z oliwkami, grzybami i serem. Dziwne, ale natknąłem się na jeden z pierwszych przepisów w książce, kiedy zacząłem przeglądać strony. Ugotowała pizzę, po czym chciała podzielić się przepisem z zainteresowanymi. Jestem pewna, że spodoba się każdemu. Większość przepisów kulinarnych na pizzę zawiera w swoim składzie mięso lub Produkty mięsne. Ale są też pizze specjalnie dla wegetarian, gdzie takie składniki nie są używane, jak na przykład ten, którego przepis Ci opisałem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy