skład / składniki
metoda gotowania
oczyść kalmary z filmu, wypatrosz, uważając, aby nie uszkodzić integralności tuszy. Jeśli kalmary mają głowę i macki, odetniemy je, a następnie możemy ich również użyć do nadzienia. Opłucz kalmary wewnątrz i na zewnątrz i osusz papierową serwetką. Tusze kalmarów w środku posyp sokiem z cytryny. Przejdźmy do nadzienia. Drobno posiekaj macki (jeśli były), przygotuj mieloną rybę. Rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki wymieszać z mięsem mielonym. Umyte sardele wysuszyć, drobno posiekać i dodać do mięsa mielonego.
gdy piekarnik nagrzewa się do 200 C, napełnij tusze kalmarów nadzieniem. Otwór tuszy można zszyć białymi nitkami lub przybić pałeczkami. Połóż tusze na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek, solą, pieprzem, posyp trochę rozmarynem na wierzchu. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g