kalmary nadziewane mięsem mielonym z anchois w piekarniku

przepis specjalnie dla miłośników owoców morza! Przepis - po prostu polizasz palce! Będziesz musiał trochę spróbować i poświęcić trochę czasu, ale jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza i kuchni włoskiej, tak jak ja, będziesz zachwycony!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

oczyść kalmary z filmu, wypatrosz, uważając, aby nie uszkodzić integralności tuszy. Jeśli kalmary mają głowę i macki, odetniemy je, a następnie możemy ich również użyć do nadzienia. Opłucz kalmary wewnątrz i na zewnątrz i osusz papierową serwetką. Tusze kalmarów w środku posyp sokiem z cytryny. Przejdźmy do nadzienia. Drobno posiekaj macki (jeśli były), przygotuj mieloną rybę. Rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki wymieszać z mięsem mielonym. Umyte sardele wysuszyć, drobno posiekać i dodać do mięsa mielonego.
gdy piekarnik nagrzewa się do 200 C, napełnij tusze kalmarów nadzieniem. Otwór tuszy można zszyć białymi nitkami lub przybić pałeczkami. Połóż tusze na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek, solą, pieprzem, posyp trochę rozmarynem na wierzchu. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy