skład / składniki
metoda gotowania
weź dobry kawałek wołowiny, oczyszczony z tłuszczu i ścięgien. I zaczynamy go bić, aż pojawi się przed nami jako masa ciasta. Następnie dodajemy do niego czarny pieprz i sól-i kontynuujemy bicie. Naoczni świadkowie twierdzą, że po uporczywym pobiciu mięso ostatecznie zamienia się w jednorodną lepką masę.
rozłóż powstałą masę na desce warstwą półtora do dwóch centymetrów. Na tej warstwie naprzemiennie układamy płaskie kawałki tłuszczu z ogona, ząbki czosnku i połówki jajek na twardo. Posyp wszystko solą i czerwonym pieprzem. Następnie ostrożnie przekręć go w rolkę i zawiąż nitką lub cienkim sznurkiem, aby się nie rozpadł.
nasmaruj patelnię z wysokimi ścianami i włóż do niej bułkę. Na wierzchu posmaruj go koncentratem pomidorowym.
aby bułka była równomiernie smażona, obracaj ją co piętnaście minut i polej bulionem.
pokrój gotową bułkę w plasterki i udekoruj dowolną zielenią, która jest pod ręką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g