skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Drożdże, mleko, cukier, sól, olej roślinny, margaryna, mąka, kapusta, kminek - wszystkie produkty na paszteciki z kapusty.
Krok 2:
Drożdże zmielić z cukrem, dodać mleko, olej roślinny, sól.
Krok 3:
Oddzielnie wymieszaj margarynę z mąką. Możesz zetrzeć margarynę na grubej tarce, wymieszać, a następnie dodać więcej mąki.
Krok 4:
Zagnieść ciasto już na stole.
Krok 5:
Włóż do celofanowej torby i włóż do lodówki na 30-60 minut.
Krok 6:
Drobno posiekaj kapustę w paski.
Krok 7:
Smażyć na oleju roślinnym.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto kiełbasą, podziel na kawałki.
Krok 9:
Rozwałkuj i rozłóż nadzienie na środku.
Krok 10:
Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 11:
Posmaruj jajkiem.
Krok 12:
Smacznego!!!
Zacznijmy więc przygotowywać ciasta cupusta według naszego przepisu. Drożdże pocieram cukrem, dodaję mleko, olej roślinny, sól. Oddzielnie mieszam margarynę z mąką. Margarynę pocieram na grubej tarce. W mieszance z drożdżami zaczynam stopniowo dodawać mąkę, a gdy okaże się gęsta, wkładam startą margarynę, mieszam, a następnie dodaję mąkę. Zagniatam ciasto do końca już na stole. Posyp trochę mąki, włóż do celofanowej torby i włóż do lodówki na 30-60 minut, w tym czasie robię nadzienie do ciast z kapusty.
bardzo drobno posiekaj kapustę, Duś ją na oleju roślinnym, dodając szczyptę soli, po jednej łyżeczce cukru i kminku. Nadzienie na paszteciki z kapusty jest gotowe.
wyciągam ciasto, odcinam nożem kawałek, zwijam w grubą kiełbasę i kroję na kawałki, te kawałki z kolei zwijam w kulki i niech trochę urosną na stole podczas robienia innych kulek. Zrobiłem 14 kulek(tyle mieści się na blasze do pieczenia). Zaczynam pracować z ciastem , które już stało-ugniatam rękami w ciasto, wkładam 2 łyżeczki nadzienia i ściskam krawędzie, odwracam szwem na przygotowaną blachę do pieczenia - pokrytą pergaminem). Piec około 20 minut, w temperaturze T 180 stopni na środku piekarnika, bliżej góry. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ciasta jednym ubitym jajkiem za pomocą pędzla. Mam 3 wejścia i tylko 40 pasztecików z kapustą.Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g