ciasta drożdżowe z nadzieniem kapuścianym w piekarniku

bardzo smaczne i apetyczne ciasta na pewno ci się spodobają! Ogólnie ciasto z kapustą dobrze się łączy) Nasza rodzina uwielbia wypieki, ale jest powód, dla którego wybieram ten konkretny przepis na ciasta z kapustą - ponieważ ciasto jest zagniatane na zimnej partii, znalezienie ciepłego miejsca może być problematyczne, a następnie ugniatane-włożyłem do lodówki i poczekaj, aż się podniesie. A w cieście z kapustą nie ma jajek, więc to jedzenie pozostaje świeże przez długi czas.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 25 % 12 g
węglowodany 63 % 30 g
248 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drożdże, mleko, cukier, sól, olej roślinny, margaryna, mąka, kapusta, kminek - wszystkie produkty na paszteciki z kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże zmielić z cukrem, dodać mleko, olej roślinny, sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddzielnie wymieszaj margarynę z mąką. Możesz zetrzeć margarynę na grubej tarce, wymieszać, a następnie dodać więcej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto już na stole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do celofanowej torby i włóż do lodówki na 30-60 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj kapustę w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na oleju roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto kiełbasą, podziel na kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj i rozłóż nadzienie na środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj jajkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!!!

Zacznijmy więc przygotowywać ciasta cupusta według naszego przepisu. Drożdże pocieram cukrem, dodaję mleko, olej roślinny, sól. Oddzielnie mieszam margarynę z mąką. Margarynę pocieram na grubej tarce. W mieszance z drożdżami zaczynam stopniowo dodawać mąkę, a gdy okaże się gęsta, wkładam startą margarynę, mieszam, a następnie dodaję mąkę. Zagniatam ciasto do końca już na stole. Posyp trochę mąki, włóż do celofanowej torby i włóż do lodówki na 30-60 minut, w tym czasie robię nadzienie do ciast z kapusty.

 bardzo drobno posiekaj kapustę, Duś ją na oleju roślinnym, dodając szczyptę soli, po jednej łyżeczce cukru i kminku. Nadzienie na paszteciki z kapusty jest gotowe.

 wyciągam ciasto, odcinam nożem kawałek, zwijam w grubą kiełbasę i kroję na kawałki, te kawałki z kolei zwijam w kulki i niech trochę urosną na stole podczas robienia innych kulek. Zrobiłem 14 kulek(tyle mieści się na blasze do pieczenia). Zaczynam pracować z ciastem , które już stało-ugniatam rękami w ciasto, wkładam 2 łyżeczki nadzienia i ściskam krawędzie, odwracam szwem na przygotowaną blachę do pieczenia - pokrytą pergaminem). Piec około 20 minut, w temperaturze T 180 stopni na środku piekarnika, bliżej góry. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ciasta jednym ubitym jajkiem za pomocą pędzla. Mam 3 wejścia i tylko 40 pasztecików z kapustą.Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy