skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej połowę mleka, podgrzej pozostałą połowę mleka, dodaj tam masło, aby całkowicie się stopiło. Zdjąć z ognia, dodać cukier i sól, pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj zimne mleko.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z drożdżami i dodaj mleko.
Krok 3:
Zagnieść ciasto i pozostawić na kilka godzin, przykrywając folią lub ręcznikiem. Cóż, lub, jak radzi autor, po ugniataniu włóż ciasto do lodówki na noc (tak jak ja), a rano wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Krok 4:
Zagnieść ciasto, podzielić na równe kawałki (8-10 szt.). Uformuj bułeczki tak, jak powinny, łącząc końce.
Krok 5:
Zagotuj wodę, delikatnie wlej sodę i zmniejsz ogień. Ostrożnie, pojedynczo, wkładamy na patelnię przez 30-40 sekund, powinny one zwiększyć objętość, w tym czasie można je kilkakrotnie odwrócić.
Krok 6:
Wyjmij z patelni, pozwól wodzie spłynąć, przykryj blachę do pieczenia i ułóż bułeczki. Posyp sezamem lub makiem, możesz po prostu grubą solą. Nie musisz niczego smarować.
Krok 7:
Piec w 180 stopniach przez 30 minut, jeśli robisz małe bułeczki, to 20 minut, aż się zarumienią.
Krok 8:
Ale takie są w środku-białe i puszyste)))
wlej połowę mleka, podgrzej pozostałą połowę mleka, dodaj tam masło, aby całkowicie się stopiło. Zdjąć z ognia, dodać cukier i sól, pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj zimne mleko.
wymieszaj mąkę z drożdżami i dodaj mleko.
zagnieść ciasto i pozostawić na kilka godzin, przykrywając folią lub ręcznikiem. Cóż, lub, jak radzi autor, po ugniataniu włóż ciasto do lodówki na noc (tak jak ja), a rano wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
zagnieść ciasto, podzielić na równe kawałki(8-10 szt.). Uformuj bułeczki tak, jak powinny, łącząc końce.
zagotuj wodę, delikatnie wlej sodę i zmniejsz ogień. Ostrożnie, pojedynczo, wkładamy na patelnię przez 30-40 sekund, powinny one zwiększyć objętość, w tym czasie można je kilkakrotnie odwrócić.
wyjmij z patelni, pozwól wodzie spłynąć, przykryj blachę do pieczenia i ułóż bułeczki. Posyp sezamem lub makiem, możesz po prostu grubą solą. Nie musisz niczego smarować.
piec w 180 stopniach przez 30 minut, jeśli robisz małe bułeczki, to 20 minut, aż się zarumienią.
SMACZNEGO!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g