bułeczki z warenkami

pyszne i puszyste bułeczki śniadaniowe. Możesz podawać z herbatą z serem lub bez.
Krystyna BrzeżańskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 73 % 16 g
108 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej połowę mleka, podgrzej pozostałą połowę mleka, dodaj tam masło, aby całkowicie się stopiło. Zdjąć z ognia, dodać cukier i sól, pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj zimne mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z drożdżami i dodaj mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto i pozostawić na kilka godzin, przykrywając folią lub ręcznikiem. Cóż, lub, jak radzi autor, po ugniataniu włóż ciasto do lodówki na noc (tak jak ja), a rano wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto, podzielić na równe kawałki (8-10 szt.). Uformuj bułeczki tak, jak powinny, łącząc końce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę, delikatnie wlej sodę i zmniejsz ogień. Ostrożnie, pojedynczo, wkładamy na patelnię przez 30-40 sekund, powinny one zwiększyć objętość, w tym czasie można je kilkakrotnie odwrócić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij z patelni, pozwól wodzie spłynąć, przykryj blachę do pieczenia i ułóż bułeczki. Posyp sezamem lub makiem, możesz po prostu grubą solą. Nie musisz niczego smarować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w 180 stopniach przez 30 minut, jeśli robisz małe bułeczki, to 20 minut, aż się zarumienią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ale takie są w środku-białe i puszyste)))

wlej połowę mleka, podgrzej pozostałą połowę mleka, dodaj tam masło, aby całkowicie się stopiło. Zdjąć z ognia, dodać cukier i sól, pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj zimne mleko.
wymieszaj mąkę z drożdżami i dodaj mleko.
zagnieść ciasto i pozostawić na kilka godzin, przykrywając folią lub ręcznikiem. Cóż, lub, jak radzi autor, po ugniataniu włóż ciasto do lodówki na noc (tak jak ja), a rano wyjmij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
zagnieść ciasto, podzielić na równe kawałki(8-10 szt.). Uformuj bułeczki tak, jak powinny, łącząc końce.
zagotuj wodę, delikatnie wlej sodę i zmniejsz ogień. Ostrożnie, pojedynczo, wkładamy na patelnię przez 30-40 sekund, powinny one zwiększyć objętość, w tym czasie można je kilkakrotnie odwrócić.
wyjmij z patelni, pozwól wodzie spłynąć, przykryj blachę do pieczenia i ułóż bułeczki. Posyp sezamem lub makiem, możesz po prostu grubą solą. Nie musisz niczego smarować.
piec w 180 stopniach przez 30 minut, jeśli robisz małe bułeczki, to 20 minut, aż się zarumienią.
SMACZNEGO!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy