ciasto drożdżowe z twarogiem z dżemem morelowym

wspaniałe wypieki z niedrogich produktów! Dość prosty i szybki przepis na przygotowanie słodkiego ciasta z twarogiem i dżemem morelowym z ciasta drożdżowego w piekarniku, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 71 % 39 g
249 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo łatwo i dość szybko zrobić zwiewne ciasto z twarogiem i dżemem morelowym z ciasta drożdżowego, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania słodkiego twarogu i ciasta morelowego w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto drożdżowe, wlej dwieście mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski miksera, a następnie wlej do niego półtorej łyżki cukru, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dodaj szesnaście gramów świeżych drożdży prasowanych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dwie łyżki przesianej mąki pszennej najwyższej jakości z całkowitej masy do miski miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce miksera stojącego, a następnie przykryj ręcznikiem i umieść miskę ciasta na piętnaście do dwudziestu minut w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu włóż sto trzydzieści gramów twarogu do miski miksera z puszystym ciastem i rozbij do niego jedno jajko kurze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiać do miski objętościowej przez drobne sito trzysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodać do niej jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mąkę pszenną z miski objętościowej do miski miksera i zagniataj ciasto mikserem przez siedem minut, a następnie dodaj czterdzieści pięć gramów zmiękczonego masła do miski ciasta i kontynuuj ugniatanie ciasta do wymaganej konsystencji przez dwie minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj powstałe elastyczne i jednorodne ciasto jedną łyżką oleju roślinnego i włóż do miski miksera, a następnie przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp stół odrobiną mąki pszennej najwyższej jakości i rozłóż na nim dobrze rozstawione ciasto, które następnie podziel na dwie identyczne części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż jedną część ciasta w formie o odpowiedniej średnicy i rozprowadź ją równomierną warstwą, a następnie przykryj ręcznikiem i rozstaw na piętnaście minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze zagnieść drugą część ciasta rękami i zebrać w grudkę, którą następnie włożyć do celofanowej torby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu popraw ciasto w formie rękami i cofając się o jeden centymetr od krawędzi, rozłóż na nim równomierną warstwę dżemu morelowego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp stół odrobiną mąki pszennej najwyższej jakości i rozłóż drugą część ciasta, a następnie rozwałkuj ciasto na dość cienką tortillę o rozmiarze większym niż średnica formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Weź dyszę do ciasta o pożądanej średnicy i wykonaj otwory w tortilli, a następnie przenieś ją na formę z podstawą do ciasta i równomiernie rozprowadź.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wsuń brzegi górnej tortilli pod dolną warstwę ciasta w formie, a następnie przykryj wierzch celofanową torbą i rozstaw ciasto przez piętnaście do dwudziestu minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj ciasto ciepłym mlekiem, następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni i piecz ciasto przez dwadzieścia pięć do trzydziestu minut, aż będzie całkowicie ugotowane.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu wyjmij ugotowane ciasto z piekarnika i uwolnij je z formy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój słodkie ciasto twarogowo-morelowe na kawałki,które następnie rozłóż na porcjowanych talerzach i podawaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na przepis na domowe ciasto twarogowo-morelowe z ciasta drożdżowego w piekarniku! Szybkie i łatwe do przygotowania słodkie ciasto z twarogiem i dżemem morelowym to idealna uczta uwielbiana przez wszystkie słodycze! Pamiętaj, aby przygotować zwiewne ciasto z twarogiem i dżemem morelowym z ciasta drożdżowego według naszego przepisu i zafundować krewnym z bliskimi, którzy bez wątpienia pokochają ciasto swoimi wspaniałymi smakami kajaków! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy