skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak bardzo łatwo i dość szybko zrobić zwiewne ciasto z twarogiem i dżemem morelowym z ciasta drożdżowego, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania słodkiego twarogu i ciasta morelowego w piekarniku.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto drożdżowe, wlej dwieście mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do miski miksera, a następnie wlej do niego półtorej łyżki cukru, jedną łyżeczkę cukru waniliowego i dodaj szesnaście gramów świeżych drożdży prasowanych.
Krok 3:
Włóż dwie łyżki przesianej mąki pszennej najwyższej jakości z całkowitej masy do miski miksera.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce miksera stojącego, a następnie przykryj ręcznikiem i umieść miskę ciasta na piętnaście do dwudziestu minut w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże.
Krok 5:
Po upływie czasu włóż sto trzydzieści gramów twarogu do miski miksera z puszystym ciastem i rozbij do niego jedno jajko kurze.
Krok 6:
Przesiać do miski objętościowej przez drobne sito trzysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości, a następnie dodać do niej jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać.
Krok 7:
Wlej mąkę pszenną z miski objętościowej do miski miksera i zagniataj ciasto mikserem przez siedem minut, a następnie dodaj czterdzieści pięć gramów zmiękczonego masła do miski ciasta i kontynuuj ugniatanie ciasta do wymaganej konsystencji przez dwie minuty.
Krok 8:
Nasmaruj powstałe elastyczne i jednorodne ciasto jedną łyżką oleju roślinnego i włóż do miski miksera, a następnie przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
Krok 9:
Posyp stół odrobiną mąki pszennej najwyższej jakości i rozłóż na nim dobrze rozstawione ciasto, które następnie podziel na dwie identyczne części.
Krok 10:
Rozłóż jedną część ciasta w formie o odpowiedniej średnicy i rozprowadź ją równomierną warstwą, a następnie przykryj ręcznikiem i rozstaw na piętnaście minut.
Krok 11:
Dobrze zagnieść drugą część ciasta rękami i zebrać w grudkę, którą następnie włożyć do celofanowej torby.
Krok 12:
Po upływie czasu popraw ciasto w formie rękami i cofając się o jeden centymetr od krawędzi, rozłóż na nim równomierną warstwę dżemu morelowego.
Krok 13:
Posyp stół odrobiną mąki pszennej najwyższej jakości i rozłóż drugą część ciasta, a następnie rozwałkuj ciasto na dość cienką tortillę o rozmiarze większym niż średnica formy.
Krok 14:
Weź dyszę do ciasta o pożądanej średnicy i wykonaj otwory w tortilli, a następnie przenieś ją na formę z podstawą do ciasta i równomiernie rozprowadź.
Krok 15:
Wsuń brzegi górnej tortilli pod dolną warstwę ciasta w formie, a następnie przykryj wierzch celofanową torbą i rozstaw ciasto przez piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 16:
Posmaruj ciasto ciepłym mlekiem, następnie włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni i piecz ciasto przez dwadzieścia pięć do trzydziestu minut, aż będzie całkowicie ugotowane.
Krok 17:
Po upływie czasu wyjmij ugotowane ciasto z piekarnika i uwolnij je z formy.
Krok 18:
Pokrój słodkie ciasto twarogowo-morelowe na kawałki,które następnie rozłóż na porcjowanych talerzach i podawaj.
Krok 19:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na przepis na domowe ciasto twarogowo-morelowe z ciasta drożdżowego w piekarniku! Szybkie i łatwe do przygotowania słodkie ciasto z twarogiem i dżemem morelowym to idealna uczta uwielbiana przez wszystkie słodycze! Pamiętaj, aby przygotować zwiewne ciasto z twarogiem i dżemem morelowym z ciasta drożdżowego według naszego przepisu i zafundować krewnym z bliskimi, którzy bez wątpienia pokochają ciasto swoimi wspaniałymi smakami kajaków! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g