skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki Duchesse? Obierz ziemniaki. Zetrzyj gałkę muszkatołową na drobnej tarce. Olej powinien mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki, włóż do rondla z osoloną wodą, zagotuj i gotuj do miękkości.
Krok 3:
Zetrzyj ser.
Krok 4:
Spuść całą wodę z patelni. Dokładnie zmiażdż ziemniaki. Dodaj masło, mieszaj, aż będzie gładkie, nadal ugniatając powstałą masę.
Krok 5:
Dodaj do garnka starty ser i gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Szybko, gdy ziemniaki są jeszcze gorące, wymieszaj wszystko tłuczkiem lub łyżką, aby ser się stopił.
Krok 6:
Rozbij jajko na ciepłą masę ziemniaczaną, mieszaj łyżką, aż puree zamieni się w jednorodną, elastyczną, gęstą masę. W razie potrzeby do tłuczonych ziemniaków można dodać aromatyczne składniki: drobno posiekane warzywa (koperek, bazylia, pietruszka, rozmaryn), zmiażdżony czosnek, curry, papryczki chili, koncentrat pomidorowy i inne przyprawy według własnego gustu.
Krok 7:
Przenieś ciepłe tłuczone ziemniaki do strzykawki do ciasta lub torby z dyszą "gwiazdką". Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub papierem do pieczenia. Posadź" wieżyczki " z tłuczonych ziemniaków w niewielkiej odległości od siebie.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz puree w piekarniku na złoty kolor, 15-20 minut.
Krok 9:
Gotowe pieczone puree można łatwo oddzielić od papieru. Podawaj na gorąco jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g