ziemniaki Duchesse

jasny, świąteczny dodatek do każdego dania mięsnego! Ziemniaki Duchesse to najlepszy sposób na podanie tłuczonych ziemniaków w najbardziej świąteczny sposób. Takie tłuczone ziemniaki są nie tylko piękne z wyglądu, ale także smakują inaczej niż zwykle. A przygotowanie go jest dziecinnie proste.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 48 % 14 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki Duchesse? Obierz ziemniaki. Zetrzyj gałkę muszkatołową na drobnej tarce. Olej powinien mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki, włóż do rondla z osoloną wodą, zagotuj i gotuj do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść całą wodę z patelni. Dokładnie zmiażdż ziemniaki. Dodaj masło, mieszaj, aż będzie gładkie, nadal ugniatając powstałą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do garnka starty ser i gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Szybko, gdy ziemniaki są jeszcze gorące, wymieszaj wszystko tłuczkiem lub łyżką, aby ser się stopił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jajko na ciepłą masę ziemniaczaną, mieszaj łyżką, aż puree zamieni się w jednorodną, elastyczną, gęstą masę. W razie potrzeby do tłuczonych ziemniaków można dodać aromatyczne składniki: drobno posiekane warzywa (koperek, bazylia, pietruszka, rozmaryn), zmiażdżony czosnek, curry, papryczki chili, koncentrat pomidorowy i inne przyprawy według własnego gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciepłe tłuczone ziemniaki do strzykawki do ciasta lub torby z dyszą "gwiazdką". Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub papierem do pieczenia. Posadź" wieżyczki " z tłuczonych ziemniaków w niewielkiej odległości od siebie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz puree w piekarniku na złoty kolor, 15-20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe pieczone puree można łatwo oddzielić od papieru. Podawaj na gorąco jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy