skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak bardzo łatwo i szybko przygotować zdrowy, przewiewny chleb z ciasta bez drożdży na kefirze z płatkami zbożowymi, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego domowego chleba pszenno-żytniego bez drożdży.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź miskę objętościową i wlej do niej pięćset mililitrów 2,5% kefiru o temperaturze pokojowej, a następnie wlej do miski jedną łyżeczkę soli, jedną łyżeczkę sody, jedną łyżkę cukru i bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3:
Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do miski z kefirem.
Krok 4:
Włóż trzysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości przesianej przez drobne sito do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5:
Dodaj sto gramów obranej mąki żytniej do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Kontynuuj mieszanie wszystkich składników w misce, aż uzyskasz niezbędną konsystencję ciasta bez drożdży.
Krok 7:
Weź blachę do pieczenia i przykryj ją pergaminem, a następnie wylej na papier trzydzieści gramów mąki pszennej Premium, trzydzieści gramów płatków zbożowych pięć płatków zbożowych i wymieszaj.
Krok 8:
Rozłóż przygotowane ciasto na blasze do pieczenia i posyp je mieszanką płatków zbożowych z mąką pszenną.
Krok 9:
Ugniataj ciasto na blasze do pieczenia rękami i nadaj przyszłemu bochenkowi Okrągły kształt.
Krok 10:
Wykonaj kilka głębokich nacięć nożem na wierzchu ciasta, a następnie wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do dwustu trzydziestu stopni i piecz chleb przez trzydzieści minut, aż będzie całkowicie ugotowany.
Krok 11:
Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, a następnie rozłóż ugotowany chleb na stole i pozwól mu ostygnąć przez chwilę.
Krok 12:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na bardzo prosty i szybki przepis na zdrowe, pachnące, delikatne i przewiewne pieczywo bez drożdży na kefirze! Domowe wypieki na dowolnym kefirze bez dodatku drożdży to szybkie ciasto i uzyskanie z niego wysokiej jakości dmuchanego chleba. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g