chleb pszenno-żytni bez drożdży na kefirze

zdrowe wypieki z najtańszych produktów! Bardzo prosty i szybki przepis na dmuchany chleb z ciasta bez drożdży na kefirze z płatkami zbożowymi, który z pewnością spodoba się wielu i zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 76 % 35 g
205 kcal
IG: 6 / 6 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo łatwo i szybko przygotować zdrowy, przewiewny chleb z ciasta bez drożdży na kefirze z płatkami zbożowymi, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego domowego chleba pszenno-żytniego bez drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź miskę objętościową i wlej do niej pięćset mililitrów 2,5% kefiru o temperaturze pokojowej, a następnie wlej do miski jedną łyżeczkę soli, jedną łyżeczkę sody, jedną łyżkę cukru i bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do miski z kefirem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż trzysta pięćdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości przesianej przez drobne sito do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sto gramów obranej mąki żytniej do wspólnej miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj mieszanie wszystkich składników w misce, aż uzyskasz niezbędną konsystencję ciasta bez drożdży.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź blachę do pieczenia i przykryj ją pergaminem, a następnie wylej na papier trzydzieści gramów mąki pszennej Premium, trzydzieści gramów płatków zbożowych pięć płatków zbożowych i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż przygotowane ciasto na blasze do pieczenia i posyp je mieszanką płatków zbożowych z mąką pszenną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniataj ciasto na blasze do pieczenia rękami i nadaj przyszłemu bochenkowi Okrągły kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wykonaj kilka głębokich nacięć nożem na wierzchu ciasta, a następnie wyślij blachę do piekarnika nagrzanego do dwustu trzydziestu stopni i piecz chleb przez trzydzieści minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, a następnie rozłóż ugotowany chleb na stole i pozwól mu ostygnąć przez chwilę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty i szybki przepis na zdrowe, pachnące, delikatne i przewiewne pieczywo bez drożdży na kefirze! Domowe wypieki na dowolnym kefirze bez dodatku drożdży to szybkie ciasto i uzyskanie z niego wysokiej jakości dmuchanego chleba. Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy