chebureki z grillowanym mięsem

pyszne, przepyszne, na przekąskę i na obiad! Chebureki ze smażonym mięsem są pyszne. Są przygotowywane dość szybko i z dostępnych składników. Ta opcja pieczenia z pewnością spodoba się tym, którzy nie mogą jeść smażonych potraw.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 36 % 19 g
węglowodany 49 % 26 g
302 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chebureki ze smażonym mięsem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub zrobić je samodzielnie w domu. Mięso jest odpowiednie dla każdego-wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka lub ich mieszanki. Weź przyprawy według własnych upodobań. Do pieczenia potrzebujesz również małej blachy do pieczenia i papieru do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną i wlej około 2 szklanek do głębokiej miski. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zrób wgłębienie na środku, wlej do niego olej roślinny, trochę wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę, lepiej, jeśli ma temperaturę pokojową. Mieszaj produkty, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wprowadź pozostałą ilość mąki (może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej niż szklanka) i zagnieść ciasto, powinno być dość strome, gładkie i jednorodne. Dodaj mąkę, koncentrując się na konsystencji. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu, a następnie wlej cebulę do oleju. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po około 3 minutach dodaj mięso mielone, przyprawy i sól. Smaż mięso mielone na małym ogniu przez około 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszaj mięso mielone szpatułką, rozbijając grudki. Po upływie czasu wyłącz ogrzewanie i pozostaw mięso mielone do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel ciasto na 5-6 części. Rozwałkuj każdy kawałek w cienką tortillę na stole posypanym mąką. Połóż trochę nadzienia mięsnego na jednej połowie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj nadzienie ciastem, ściśnij krawędź widelcem. Z całego ciasta uformuj w ten sposób czebureki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem. Rozłóż czebureki, posmaruj je również olejem roślinnym. W razie potrzeby zamiast masła można posmarować czebureki żółtkiem jaja. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz chebureki około 25-30 minut, powinny stać się różowe. Za pomocą łopatki ostrożnie wyjmij czebureki z blachy do pieczenia, połóż na talerzu. Podawaj z gorącą zupą jarzynową lub po prostu z herbatą. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy