skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chebureki ze smażonym mięsem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mięso mielone gotowe lub zrobić je samodzielnie w domu. Mięso jest odpowiednie dla każdego-wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka lub ich mieszanki. Weź przyprawy według własnych upodobań. Do pieczenia potrzebujesz również małej blachy do pieczenia i papieru do pieczenia.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną i wlej około 2 szklanek do głębokiej miski. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.
Krok 3:
Następnie zrób wgłębienie na środku, wlej do niego olej roślinny, trochę wymieszaj.
Krok 4:
Wlej wodę, lepiej, jeśli ma temperaturę pokojową. Mieszaj produkty, aż będą gładkie.
Krok 5:
Wprowadź pozostałą ilość mąki (może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej niż szklanka) i zagnieść ciasto, powinno być dość strome, gładkie i jednorodne. Dodaj mąkę, koncentrując się na konsystencji. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na średnim ogniu, a następnie wlej cebulę do oleju. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Po około 3 minutach dodaj mięso mielone, przyprawy i sól. Smaż mięso mielone na małym ogniu przez około 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszaj mięso mielone szpatułką, rozbijając grudki. Po upływie czasu wyłącz ogrzewanie i pozostaw mięso mielone do ostygnięcia.
Krok 8:
Podziel ciasto na 5-6 części. Rozwałkuj każdy kawałek w cienką tortillę na stole posypanym mąką. Połóż trochę nadzienia mięsnego na jednej połowie.
Krok 9:
Przykryj nadzienie ciastem, ściśnij krawędź widelcem. Z całego ciasta uformuj w ten sposób czebureki.
Krok 10:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem. Rozłóż czebureki, posmaruj je również olejem roślinnym. W razie potrzeby zamiast masła można posmarować czebureki żółtkiem jaja. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Krok 11:
Piecz chebureki około 25-30 minut, powinny stać się różowe. Za pomocą łopatki ostrożnie wyjmij czebureki z blachy do pieczenia, połóż na talerzu. Podawaj z gorącą zupą jarzynową lub po prostu z herbatą. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g