klasyczne ciasto bezowe

niesamowicie wyrafinowany deser z dostępnych produktów! Bardzo prosty przepis na robienie przewiewnych ciastek bezowych z bezy białkowej z cukrem pudrem, które mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 83 % 53 g
235 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo łatwo i dość szybko przygotować ciasta bezowe, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznych ciastek bezowych z bezy białkowej z cukrem pudrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić klasyczne ciasta bezowe, weź czystą i suchą głęboką miskę, a następnie oddziel białko od żółtka z dwóch jaj kurzych i włóż białko do miski, dodaj szczyptę soli, a następnie weź mikser i ubij białka na niskich obrotach, aż będą lekko spienione.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść sto gramów cukru pudru w misce z masą białkową w dwóch do trzech dawkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj masę białkową z cukrem pudrem w misce na niskich obrotach miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zakończeniu dodawania cukru pudru do miski z masą białkową ubij ją na lekko zwiększonych obrotach miksera przez trzy minuty, a następnie stopniowo dodawaj obroty miksera i kontynuuj ubijanie wszystkich składników w misce, aż uzyskasz stabilną i gęstą masę białkową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj szczyptę kwasu cytrynowego do miski z masą białkową, którą można zastąpić pół łyżeczki soku z cytryny i ponownie dobrze ubij wszystkie składniki mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź worek do szprycowania z dyszą i włóż do niego przygotowaną masę białkową, do której w razie potrzeby możesz wstępnie dodać do smaku zmielony orzech, czekoladę lub suszone jagody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź blachę do pieczenia i przykryj ją pergaminem, a następnie wyciśnij na nią masę białkową z torby cukierniczej i uformuj średniej wielkości ciasto bezowe, które w razie potrzeby można wykonać różnymi kolorami za pomocą barwników spożywczych.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść blachę do pieczenia z bezą na średnim poziomie rozgrzanym do stu stopni piekarnika, a następnie zmniejsz stopień piekarnika do dziewięćdziesięciu i piecz ciasto przez godzinę, ale w żadnym wypadku nie otwieraj piekarnika podczas gotowania, a następnie pozostaw w wyłączonym piekarniku na dwadzieścia minut, po czym wyjmij blachę do pieczenia z przygotowanymi ciastami bezowymi z piekarnika i rozłóż je na talerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty i dość szybki przepis na ciasto bezowe z bezy białkowej z cukrem pudrem! Pamiętaj, aby przygotować pyszny deser według naszego przepisu i będziesz mile zaskoczony wspaniałym smakiem domowych ciast na herbatę! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy