skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki do ciasta.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę do miski na ciasto.
Krok 3:
Rozcieńczyć drożdże w wodzie, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj cukier, sól, masło i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę partiami i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 5:
Najpierw łyżką.
Krok 6:
A potem na stole. Ciasto okaże się miękkie i lekko lepkie.
Krok 7:
Nasmaruj miskę ciasta olejem, ułóż ciasto, przykryj folią i ręcznikiem i pozostaw na 2-3 godziny w ciepłym miejscu podejść.
Krok 8:
Przygotuj składniki do nadzienia.
Krok 9:
Połóż kapustę na patelni rozgrzanej olejem i usmaż ją do miękkości. Kiedy kapusta zacznie się smażyć, dodamy do niej trochę wody.
Krok 10:
Kroimy szproty na kawałki.
Krok 11:
Ciasto pasowało. Nadzienie jest gotowe i schłodzone.
Krok 12:
Nasmaruj formę lub patelnię olejem i posyp bułką tartą.
Krok 13:
Podziel ciasto na dwie nierówne części. Rozwałkuj duży z marginesem na boki i włóż do formy. Odetnij nadmiar.
Krok 14:
Wypełnij nadzieniem.
Krok 15:
Ułóż szproty równomiernie na wierzchu.
Krok 16:
Przykryj drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wymiar.
Krok 17:
Ładnie ściśnij krawędź. W środku zrobimy otwór na ucieczkę pary.
Krok 18:
Nakłuj górną warstwę ciasta widelcem.
Krok 19:
Z resztek ciasta zbudujemy ozdobne liście (na filmie jest to dobrze pokazane).
Krok 20:
Pokrój pozostałe ciasto na paski i przekręć je w róże.
Krok 21:
Udekoruj ciasto, przykryj i pozostaw na 30-40 minut. Przed pieczeniem posmaruj ciasto mocną słodką herbatą.
Krok 22:
Włóż ciasto z kapustą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40-50 minut. Posmaruj gorące gotowe ciasto olejem, aby skórka stała się miękka i błyszcząca.
Krok 23:
Trochę ostudź - i możesz ciąć. I możesz podawać na zimno, również bardzo smaczne-z zupą. Tak, a na drodze takie ciasto jest dobre.
Krok 24:
Ciasto w przekroju. Nie zapomnij traktować znajomych.
miłego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g