ciasto drożdżowe nadziewane kapustą i szprotem

Łatwo jest gotować ciekawie i jeść pysznie! Przygotuj ciasto z kapusty! Tarty z jarmużu są jednocześnie sycące i łatwe dla żołądka. I to jest piękne! Wiele osób chce właśnie takiego wypieku-przytulnego, domowego, rozgrzewającego duszę.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 56 % 18 g
172 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę do miski na ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozcieńczyć drożdże w wodzie, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj cukier, sól, masło i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę partiami i zacznij wyrabiać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A potem na stole. Ciasto okaże się miękkie i lekko lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj miskę ciasta olejem, ułóż ciasto, przykryj folią i ręcznikiem i pozostaw na 2-3 godziny w ciepłym miejscu podejść.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj składniki do nadzienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż kapustę na patelni rozgrzanej olejem i usmaż ją do miękkości. Kiedy kapusta zacznie się smażyć, dodamy do niej trochę wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kroimy szproty na kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto pasowało. Nadzienie jest gotowe i schłodzone.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj formę lub patelnię olejem i posyp bułką tartą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na dwie nierówne części. Rozwałkuj duży z marginesem na boki i włóż do formy. Odetnij nadmiar.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wypełnij nadzieniem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż szproty równomiernie na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wymiar.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ładnie ściśnij krawędź. W środku zrobimy otwór na ucieczkę pary.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nakłuj górną warstwę ciasta widelcem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Z resztek ciasta zbudujemy ozdobne liście (na filmie jest to dobrze pokazane).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój pozostałe ciasto na paski i przekręć je w róże.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Udekoruj ciasto, przykryj i pozostaw na 30-40 minut. Przed pieczeniem posmaruj ciasto mocną słodką herbatą.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż ciasto z kapustą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40-50 minut. Posmaruj gorące gotowe ciasto olejem, aby skórka stała się miękka i błyszcząca.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Trochę ostudź - i możesz ciąć. I możesz podawać na zimno, również bardzo smaczne-z zupą. Tak, a na drodze takie ciasto jest dobre.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ciasto w przekroju. Nie zapomnij traktować znajomych.

miłego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy