łosoś w piekarniku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
jeden dobry przyjaciel męża przyniósł nam pewnego dnia dobry taki kawałek łososia, nie zastanawiając się nad moim starym, sprawdzonym przepisem kulinarnym, ugotowałem niesamowite jedzenie-łososia w piekarniku. Dzięki takiemu przygotowaniu wszystkie jego składniki odżywcze nie wychodzą z ryby i nie tworzy się gruba skorupa, jak podczas smażenia. Jak gotować to pyszne jedzenie? Zaraz ci powiem! Zaczynamy od oczyszczenia ryb (może to być łosoś lub pstrąg, wybierz według własnego gustu), umyj go, dokładnie osusz ręcznikiem. Następnie kroimy na porcje (o grubości około 2 centymetrów). Teraz posyp rybę sokiem z cytryny. Następnie myjemy marchewki i pocieramy je na grubej tarce, obieramy cebulę i kroimy w półpierścienie. Warzywa wkładamy na patelnię i smażymy do połowy na maśle. Następnie wkładamy marchewki, łososia i cebulę do szklanego naczynia warstwami. Następnie wlej wszystkie składniki szklanką mleka i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem możesz posypać rybę ziołami lub przykryć kółkiem świeżej cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g