grillowany kurczak w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
potrzyj kurczaka o wadze do półtora kilograma solą i przyprawami. Następnie posmaruj olejem roślinnym ze wszystkich stron, aby skóra nie wyschła, ale pozostała miękka i zarumieniona. Następnie musisz włożyć kurczaka do piekarnika na ruszcie. Umieść pod nim blachę do pieczenia lub specjalne naczynia, aby spłynął tam tłuszcz. Wskazane jest wlanie gorącej wody do tej blachy do pieczenia, aby tłuszcz się nie palił i nie plamił piekarnika.
piecz kurczaka w piekarniku o temperaturze 200 stopni w trybie grillowania przez około godzinę.
aby sprawdzić, czy kurczak jest wysmażony, przebij go nożem. Jeśli sok wypłynie, grillowany kurczak w piekarniku jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g