zapiekanka z mielonego kurczaka w piekarniku
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc. zaczynamy od zmiażdżenia ziemniaków gotowanych do miękkości bez skórki. Następnie dodaj gotowe mięso mielone do ziemniaków, sól i pieprz masę według własnych upodobań, dodaj kilka jaj kurzych i dokładnie wymieszaj naszą masę. Teraz bierzemy słodką paprykę, myjemy ją, usuwamy nasiona i kroimy w małe kostki. Dodaj przygotowaną paprykę do mięsa mielonego, ponownie dobrze wymieszaj. Teraz bierzemy naczynie do pieczenia, smarujemy je olejem, wkładamy do niego mięso mielone z pieprzem. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po tym czasie Bułgarski pieczeń jest gotowy. Podajemy go do stołu pokrojonego na zimno lub na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g