ziemniaki pieczone w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od przygotowania bekonu lub poczerewka. Pokrój poczerevok na cienkie talerze, których rozmiar będzie zależał od wielkości ziemniaków. Będzie smaczniejszy, jeśli zostanie wędzony. A jeśli możesz go lekko usmażyć na oleju roślinnym, raczej po prostu podgrzej. Weź średniej wielkości ziemniaki, najlepiej, aby wszystkie ziemniaki były mniej więcej takie same. Umyj je dobrze. Nie trzeba czyścić skóry. Pokrój ziemniaki wzdłuż, ale nie do końca, tak aby połówki pozostały połączone. Potrzyj ziemniaki w środku solą. Z zewnątrz możesz zrobić wzór na ziemniakach: paski, romby itp. Zanurz ziemniaki w oleju roślinnym lub nasmaruj pędzelkiem i włóż kawałek pisma na środek ziemniaków. Połóż ziemniaki na blasze do pieczenia i wyślij do pieczenia w piekarniku. Po około 40 minutach ziemniaki pieczone w piekarniku będą gotowe. Można go ułożyć na zielonych liściach sałaty. Piękne i bardzo smaczne .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g