skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Obierz cebulę i marchewkę.
Krok 2:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić na mięso mielone. Możesz użyć dowolnego mięsa-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka. Mam wieprzowinę.
Krok 3:
Następnie zmielić kapustę w maszynce do mięsa.
Krok 4:
Połącz mięso mielone i kapustę, sól i pieprz do smaku, dodaj suche przyprawy i przyprawy, które lubisz. Dobrze zagnieść.
Krok 5:
Pokrój cebulę w kostkę.
Krok 6:
Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 7:
Na patelni ( na której dusisz klopsiki) smaż warzywa w niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy, lavrushę, ziele angielskie, wodę - wymieszaj i zagotuj.
Krok 9:
Połącz śmietanę z mąką i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj do patelni, zagnieść i zagotować.
Krok 11:
Z masy mięsnej uformuj klopsiki.
Krok 12:
Włóż klopsiki do wrzącego sosu, zagotuj, zrób mały ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez 40 minut.
Krok 13:
Gotowe klopsiki podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem. I możesz bez)) Bardzo smaczne! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g