klopsiki mięsne z kapustą

bardzo smaczne i satysfakcjonujące klopsiki! Jasne, aromatyczne danie dla całej rodziny! Danie jest obfite i smaczne, kapusta dodaje świeżości. Sos jest tak smaczny, że można go polać ryżem lub ziemniakami, a otrzymasz pełne danie na obiad)))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 19 % 4 g
135 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Obierz cebulę i marchewkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso umyć, osuszyć i zmielić na mięso mielone. Możesz użyć dowolnego mięsa-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka. Mam wieprzowinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zmielić kapustę w maszynce do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mięso mielone i kapustę, sól i pieprz do smaku, dodaj suche przyprawy i przyprawy, które lubisz. Dobrze zagnieść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni ( na której dusisz klopsiki) smaż warzywa w niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, lavrushę, ziele angielskie, wodę - wymieszaj i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz śmietanę z mąką i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do patelni, zagnieść i zagotować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z masy mięsnej uformuj klopsiki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż klopsiki do wrzącego sosu, zagotuj, zrób mały ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez 40 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe klopsiki podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem. I możesz bez)) Bardzo smaczne! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy